Työhön paluu pitkän työkyvyttömyyden jälkeen aikaistui hieman ja työssäolopäivät lisääntyivät vuonna 2012 tapahtuneiden sairausvakuutus- ja työterveyshuoltolain muutosten jälkeen. Tulokset käyvät ilmi Työterveyslaitoksen tutkimuksesta, jossa seurattiin lakimuutoksen vaikutuksia julkisella sektorilla.
Selvin muutos nähtiin niillä, joilla työkyvyttömyys oli kestänyt noin kolme kuukautta, kun taas lyhemmissä tai pidemmissä poissaoloissa muutos ei ollut merkitsevä.
Lakimuutoksen tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyysjaksojen pitkittymistä ja toistuvuutta ja siten edistää työhön paluuta.
Työhön palattiin pitkittyneen työkyvyttömyyden jälkeen merkitsevästi aikaisemmin lakimuutoksen jälkeen kuin ennen muutosta. Muutos näkyi selvimmin lähes kolme kuukautta sairauslomalla olleilla, joilla työhön osallistuminen oli 2 % korkeammalla tasolla lakimuutoksen jälkeen. Vertailu vuosiin 2008–2011 osoitti, että ennen lakimuutosta ei palattu työhön pitkien sairauspoissaolojen jälkeen yhtä usein.
Uusi laki edellyttää, että työnantaja ilmoittaa työterveyshuoltoon, kun työntekijän sairausloma on kestänyt 30 päivää. Työnantajan on haettava sairauspäivärahaa Kelalta, kun sairausloma on kestänyt 60 päivää. Työterveyshuolto arvioi työntekijän jäljellä olevan työkyvyn ja työnantaja selvittää yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa työntekijän mahdollisuudet jatkaa työssä viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 90 päivältä.