Ihmiset suojautuvat tartuntataudilta Malesiassa.
Insinööri-lehti työelämä

Koronavirus voi lyhentää työaikaa Ruotsissa

Ruotsin hallitus valmistelee lakia, joka antaa yrityksille mahdollisuuden lyhentää työaikaa väliaikaisissa vaikeuksissa.

Jos työnantaja joutuisi väliaikaisiin taloudellisiin vaikeuksiin, se voisi Dagens Nyheterin mukaan saada valtiolta tukea työajan vähentämiseen. Käytännössä se tarkoittaisi, että valtio maksaisi osan työntekijöiden palkasta. Näin työnantaja välttäisi henkilöstön irtisanomisen.

Maan hallitus pelkää, että maailmalla leviävä koronavirus pitkittää toimitusaikoja ja aiheuttaa esimerkiksi työmatkojen perumisia. Kummatkin tekijät saattavat vähentää työajan tarvetta.

Tarkoitus on saada laki voimaan jo tämän vuoden elokuun alusta. Valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoo hallituksen etsivän keinoja saada järjestelmä käyttöön mahdollisesti jo sitä ennen.

Ruotsissa ennustettiin tänään, että maan talouskasvu alenee epidemian takia 0,3 prosenttiyksikköä muuten toteutuvasta kasvusta tänä vuonna. OECD ennusti, että koronavirus lohkaisee Euroopan tämän vuoden talouskasvusta 0,2–1,3 prosenttiyksikköä.

Suomessa useat organisaatiot ovat ohjeistaneet varautumista koronavirukseen. Työterveyslaitos ohjeisti työpaikkoja tänään.

Kuva: Julian Peters /Mostphotos