Insinööri-lehti

Korkeakoulutettujen työttömyys on kääntynyt laskuun

Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä on kääntynyt pitkän kasvun jälkeen laskusuuntaan, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tilastoon perustuva Akavan työttömyyskatsaus.

Korkeakoulutettuja työttömiä oli marraskuun lopussa yhteensä 46 261, kun vuosi aiemmin heitä oli 0,5 prosenttia enemmän. Kaiken kaikkiaan marraskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Suomessa 307 302 eli 3,0 prosenttia vähemmän kuin marraskuussa 2015.

Korkeakoulutettujen työttömyys alkoi kasvaa joulukuussa 2011; kasvu jatkui yhtäjaksoisesti 59 kuukauden ajan.

– Työttömyyden kehitystä varsin tarkkaan seuranneena täytyy kyllä sanoa, että lähes viiden vuoden kasvun jälkeen on suorastaan suurenmoinen hetki, kun käänne näyttää viimein tapahtuneen. Joulu tuli nyt hieman etuajassa, riemuitsee ekonomisti Heikki Taulu.

Työttömyyden taittumisen lisäksi myönteistä on, että lasku koskee jo varsin monia korkeakoulutettujen koulutusaloja.

– Pidän todennäköisenä, että työttömyyden vähentyminen leviää lähikuukausina yhä useammille aloille. Huolena on nyt pitkäaikaistyöttömyys, jonka kasvulle ei vielä hetkeen ole loppua näkyvissä. Mutta kyllä sekin sieltä jonakin päivänä tulee, kenties alkavan vuoden aikana, Taulu uskoo.

Työttömistä alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 24 566 ja ylemmän tutkinnon suorittaneita 20 054.

Korkeakouluista vastavalmistuneiden työttömien määrä kääntyi laskuun jo kesän aikana. Marraskuun lopulla työttömänä oli 3 927 korkeakouluista vastavalmistunutta eli jopa noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.