Yhä useampi työntekijä sopii kilpailukiellosta ottaessaan työpaikan vastaan. Kiellon ehdot kannattaa lukea tarkkaan, sillä aina ne eivät ole perusteltuja.
– Kannattaa toimittaa kieltoteksti liittoon luettavaksi ennen allekirjoittamista, koska siinä voi olla pykäliä, jotka ovat voimakkaampia kuin ensi lukemalta tulee ajatelleeksi, kehottaa Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.
Joka kolmannella akavalaisella on kilpailukielto, ja se on yleistynyt vuosi vuodelta. Vuoden 2014 jälkeen solmituissa työsuhteissa kilpailua on rajoitettu jo 45 prosentilla.
Insinöörialoista yleisimpiä kilpailukiellot ovat ict-, suunnittelu- ja tietotekniikan palvelualoilla ja muilla teollisuusaloilla. Lähes 40 prosentilla kilpailua on rajoitettu.
Kilpailua ei ole kielletty vain johtajilta, vaan myös itsenäisillä asiantuntijoilla ja muilla asiantuntijoilla se on tavallista.
– Asiantuntijatehtävissä ei lähtökohtaisesti kannata suostua kilpailukieltoon. Vain jos on ylimmässä johdossa ja on käytössä tietoa, jota ei olisi helposti muuten saatavilla, kilpailukieltoa voi pitää perusteltuna, Salo linjaa.
Kilpailukielto on useimmiten voimassa korkeintaan kuusi kuukautta, mutta vuodenkin kiellot ovat tavallisia. Harvalla johtajalla on sovittu korvauksesta kilpailukiellon ajalta. Asiantuntijoista juuri kukaan ei saa korvausta kilpailukiellosta.
– Kilpailukielto pitää saada solmittua niin, että kieltoaika kuluu irtisanomisaikana loppuun. Jos kielto jatkuu irtisanomisajan jälkeen, siitä pitää saada korvausta, Salo neuvoo.
Vastaajista kolmasosa kokee, että kilpailukielto on rajoittanut halua työpaikan vaihtamiseen.
Kilpailukieltoon liittyy suurimmalla osalla myös salassapitosopimus. Sekin voi olla ehdoiltaan tarpeettoman laaja.
– Varsinkin isoissa konserneissa on monia toimialoja. Pitää katsoa tarkasti, ettei salassa pidettävä tieto rajaa pois sellaisia aloja, joilla salassa pidettävillä tiedoilla ei tee mitään.
Tiedot kilpailukiellon ja salassapidon yleisyydestä Akava selvitti kyselyllä yli 2 700 akavalaiselta 26 jäsenjärjestöstä. Insinööriliitto kuuluu Akavaan.
Akava vaatii, että työsopimuslaissa säädetään kaikkiin kilpailukieltoihin lakisääteinen korvaus. Työsopimuslaissa on määriteltävä nykyistä selvemmin, että kilpailukieltosopimus on mitätön, jos työntekijällä on samaan aikaan salassapitosopimus.