Oksa muistuttaa, että yhtiössä alkavat yhteistoimintaneuvottelut ovat lähtökohdiltaan poikkeukselliset.
– Pyhäjoella ja Helsingissä työttömäksi uhkaa jäädä suomalaisissa oloissa epätavallinen joukko ihmisiä. Yhtiöön on rekrytoitu kovaa erityisosaamista ympäri maailmaa. Suomeen on saapunut kymmenistä maista ydinvoimarakentamisen huippuja, jotka ovat sitoutuneet projektiin. Nyt heiltä ja heidän perheiltään on vedetty matto alta, Oksa sanoo.
Hänen mukaansa joukossa on ihmisiä, joilla kyse ei ole vain toimeentulosta. Osalla ulkomaalaisia asiantuntijoita epätietoisuutta aiheuttaa muun muassa työviisumin kohtalo.
– Moni heistä on tuonut perheen mukanaan Suomeen, ostanut kenties asunnon Pyhäjoelta. Vielä muutama viikko sitten heillä oli täällä talo, tavarat ja tulevaisuus, nyt jäljellä on vain epätietoisuus, pettymys ja suru.
Oksan mielestä Fennovoiman hankkeen ympärillä olevasta osaamisesta kannattaa pitää kiinni, on se sitten kotimaista tai ulkomailta hankittua.
– Olen aivan varma, että energia ja siihen liittyvä osaaminen ovat tämän päivän maailmassa ja tulevaisuudessa kovaa valuuttaa, hän sanoo.
Oksan mukaan yhteistoimintaneuvottelut ovat työntekijälle aina kova paikka, oli niiden syy mikä tahansa.
– Fennovoiman kohdalla työntekijöiden joukossa on paljon ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet projektiin vielä aivan poikkeuksellisella tavalla, hän sanoo.
Oksan mielestä valtion on syytä toteuttaa ohjelma, jolla varmistetaan kansainvälisten osaajien jääminen Suomeen ja autetaan suomalaiset työntekijät uuden työn syrjään kiinni. Hän muistuttaa, että erilaisista muutosturvaohjelmista on aikaisemmilta vuosilta hyviä kokemuksia, kun yksittäisiä yrityksiä tai alueita on kohdannut äkillinen ja iso muutos.
– Syntynyt tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Tarvitaan nopeasti erilaisia toimia ihmisten osaamisen, viisumien, asumisen ja toimeentulon osalta. Vitkutteluun ei ole varaa. Valtiovallan on syytä ottaa yhtiön rinnalla aktiivinen rooli asian hoitamisessa, Oksa sanoo.