Maan hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen yhteistoimintalain muutoksista, joilla se aikoo nostaa lain soveltamiskynnystä ja lyhentää muutosneuvotteluiden kestoa.
– Uudistuksen myötä yritykset voivat reagoida muutostilanteisiin nopeammin ja hallinnollinen taakka kevenee pienissä yrityksissä. Tavoitteenamme on näin purkaa työllistämisen esteitä ja vahvistaa yritysten toimintaedellytyksiä, työministeri Arto Satonen perustelee.
Yhteistoimintalakia sovelletaan nykyisin yrityksiin, joiden palveluksessa työskentelee vähintään 20 työntekijää. Soveltamisala nostetaan esityksessä vähintään 50 työntekijää työllistäviin. Lakiin jätetään kuitenkin tiettyjä velvoitteita, kuten jatkuvan vuoropuhelun käytäntö, jos palveluksessa on 20−49 työntekijää.
Työnantajien, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on 20–49, tulisi muutoksen myötä käydä muutosneuvottelut vain, jos työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijään kohdistuvia vähentämistoimenpiteitä. Työnantajan harkitsemista lomautuksista, jotka perustuisivat työn tai työnantajan työn tarjoamisen edellytysten tilapäiseen eli enintään 90 päivän vähentymiseen, ei kuitenkaan tarvitsisi käydä muutosneuvotteluita.
Muutosneuvotteluita tulee nykyisin käydä vähintään kuusi viikkoa tai 14 päivää, riippuen neuvotteluiden kohteesta. Neuvotteluaikoja lyhennetään esityksessä puolella. Muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto olisi joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää, riippuen neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja yrityksen tai yhteisön henkilöstömäärästä.
Hallitus esittää, että lakimuutokset tulevat voimaan ensi vuoden heinäkuun alussa.
Insinööriliitto on vastustanut useita esitettyjä muutoksia ja esittänyt parannusehdotuksia lakiin.
Kuva: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia