Uniper tekee isoja tappioita joka päivä.
Insinööri-lehti talous

Fortum sai sovittua Uniperin vakautuspaketista

Saksa hankkii osuuden Uniperista eikä Suomi joudu pääomittamaan energiayhtiötä.

Fortum pääsi Suomen hallituksen tuella neuvottelutulokseen Saksan hallituksen kanssa Saksassa toimivan energiayhtiön Uniperin kohtalosta. Niin sanotussa vakautuspaketissa Saksa ostaa Uniperista osuuden Fortumilta, mutta Fortum säilyy yhä enemmistöomistajana.

Järjestelyn ansiosta Fortumin ja siten Suomen valtion ja suomalaisten veronmaksajien ei tarvitse pääomittaa saksalaista yhtiötä.

Suomen valtion enemmistöomistuksessa oleva Fortum omistaa enemmistön saksalaisesta Uniperista, joka tuottaa tällä hetkellä valtavaa tappiota joka päivä. Tappiot johtuvat Venäjän aloittamasta energiasodasta, jossa se tuo Saksaan vähemmän kaasua kuin on sovittu. Uniper on sitoutunut toimittamaan asiakkaillensa kaasua halvempaan hintaan kuin mitä se joutuu nyt maksamaan korvaavasta kaasusta.

Paketin ansiosta Uniperin pitäisi pystyä jatkamaan Saksassa toimintaansa eikä sen pitäisi joutua konkurssiin. Konkurssia väläyteltiin julkisuudessa yhtenä vaihtoehtona yhtiölle, mutta se ei käynyt Saksalle, jolle yhtiö on energiaturvallisuuden vuoksi tärkeä.

Kuva: André Muller /Mostphotos