Helsingin satamassa seisoo nostureita.
Insinööri-lehti talous

Etla rakentaisi tuotantoketjut uudelleen

Koronan aiheuttamaa sokkia ei voi Etlan tutkijoiden mukaan ratkaista pelkästään elvyttämällä taloutta, vaan tuotantoketjuista on rakennettava entistä varmempia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla odottaa muistiossaan, että maan hallitus auttaa talouspolitiikalla koronakriisin vaurioittamien tuotantoketjujen korjaamista. Jos vauriot kestävät pitkään, ne muuttuvat pysyvästi.

Globaalisti hajautuneiden toimitusketjujen sijaan saattaa olla syytä rakentaa uusia ketjuja, joiden osat ovat lähempänä toisiaan. Tämä voi tarkoittaa tuotannon siirtämistä kotimaahan tai samaan maanosaan.

Suomi on riippuvainen etenkin elektroniikkakomponenttien ja -tuotteiden, moottoriajoneuvojen ja niiden osien, lääkevalmisteiden, tekstiilien, kemikaalien sekä koneiden ja laitteiden tuonnista. Vahvasti tuontiriippuvaisia aloja Suomessa ovat öljytuoteteollisuus, kemianteollisuus ja elektroniikkateollisuus. Tähän joukkoon kuuluvat myös moottoriajoneuvojen valmistus ja lääketeollisuus.

Toimitusvaikeuksista ovat kertoneet muun muassa Helkama, John Deere, Ponsse ja Valmet Automotive.

Globaalit tuotantoketjut takkuilevat, koska maat ovat sulkeneet rajojaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiksi. Tämä on pysäyttänyt osittain yritysten tuotantoa.

Kuva: Mostphotos