Insinööri-lehti

Avointen työpaikkojen määrä kasvoi vuoden lopulla

Tilastokeskuksen Avoimet työpaikat -tutkimuksen mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä avoimia työpaikkoja oli 19 800, joka on 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko viime vuonna avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 28 500, joka on hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä avoimista työpaikoista 14 900 eli 75 prosenttia oli yksityisten yritysten tarjoamia, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 65 prosenttia. Kuntien ja valtion toimipaikkojen osuus avointen työpaikkojen tarjoajana sen sijaan laski. Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avointen työpaikkojen määrä laski vuoden takaiseen verrattuna toimialaryhmässä teollisuus, kaivostoiminta ja muu teollinen toiminta.

Viimeisellä vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista osa-aikaisia oli 22 prosenttia, kun vuotta aiemmin osa-aikaisten paikkojen osuus oli 9 prosenttia. Määräaikaisten paikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 34 prosenttia, joka on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden takaisella neljänneksellä. Työnantajat arvioivat 42 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista vaikeasti täytettäviksi, kuten edellisenkin vuoden vastaavana ajankohtana.

Avoinna olleiden työpaikkojen määrää voidaan tarkastella myös vuositasolla neljännesvuosittaisten lukujen keskiarvoina. Viime vuonna avoinna olleista työpaikoista yksityisten yritysten tarjoamia oli keskimäärin 71 prosenttia, joka on lähes sama osuus kuin edellisvuonna. Sen sijaan kuntien ja kuntayhtymien tarjoamien avointen työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista, 12 prosenttia, oli viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisenä vuonna. Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avointen työpaikkojen määrä väheni edelliseen vuoteen verrattuna eniten toimialaryhmissä julkinen hallinto, koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus-ja ravitsemustoiminta.

Vuositasolla tarkasteltuna työnantajien kokemat vaikeudet avointen työpaikkojen täyttämisessä vähenivät. Keskimäärin viime vuonna avoinna olleista työpaikoista 33 prosenttia oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun edellisvuonna vastaava osuus oli 41 prosenttia.