Insinööri-lehti

Älä ole copy-paste -insinööri

Internetin myötä tietoa on saatavilla valtavia määriä. Usein hämärtyy käsitys siitä, miten saatavilla olevaa materiaalia saa käyttää. Saako yrityksen mainokseen poimia kuvan ensimmäisestä sopivasta Googlen kuvahaun osumasta? Voiko asiakastilaisuudessa soittaa Lady Gagaa Youtubesta?

Kuka omistaa oikeudet, kun työntekijä ottaa kuvan ja lataa sen työnantajansa Facebook-seinälle?

Lähtökohtaisesti asiaa kannattaa lähestyä siltä kannalta, että teos on tekijänoikeuksilla suojattu ja sen käyttämiseen tai muokkaamiseen tarvitaan tekijän lupa. Internetistä löytyviin kuviin tekijänoikeudet kuuluvat kuvaajalle ja väärinkäytöksistä vastuu on käyttäjällä.

Työsuhteessa syntyvistä tekijänoikeuksista ei ole tietokoneohjelmia lukuun ottamatta laissa määräyksiä. Työnantajan oikeudet ovat kuitenkin aina työntekijältä johdettuja ja työnantaja voi käyttää työntekijän tuottamia aineistoja normaalin toiminnan edellyttämässä laajuudessa.

Uusi Insinööri -lehti käsittelee tekijänoikeuksia joulukuun lehdessä. Osallistu keskusteluun Facebookissa ja tuo omat kokemuksesi toimituksen tietoon. Voit kirjoittaa tarinasi myös yksityisesti osoitteeseen toimitus@uil.fi.