Akava esittää työaikalain merkittävää uudistamista muun muassa siten, että työajoista voitaisiin sopia alakohtaisesti työmarkkinapöydissä. Esitys on osa viiden kohdan ohjelmaa, joilla Akava uudistaisi työelämää ja edistäisi työllistymistä
Akavan ehdotuksen mukaan pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin palkata määräaikaiseksi ilman erillistä perustetta määräaikaisuudelle. Kyseessä olisi määräaikainen kokeilu ja se koskisi vain yli vuoden työttömänä olleita. Kokeilu parantaisi pitkäaikaistyöttömien asemaa työmarkkinoilla, mutta ei heikennä kenenkään työehtoja.
Akava esittää paikallisen sopimisen lisäämistä. Työmarkkinoille saataisiin lisää joustavuutta paikallisen sopimisen avulla, jos työntekijät ja työnantaja luottavat toisiinsa. Paikallisen sopimisen lisääminen edellyttää työnantaja- ja työntekijäliittojen tuen ja osaamisen hyödyntämistä neuvotteluissa sekä sitä, että henkilöstön edustajan asemaa parannetaan.
Akava ehdottaa palkansaajien kilpailukieltosopimuksista luopumista, sillä ne rajoittavat työllistymistä, yritystoimintaa sekä työkiertoa.
Valtakunnallisissa työehtosopimuksissa pitäisi Akavan mielestä sopia työajoista nykyistä laajemmin ja vapaammin. Yksi ja sama työaikalaki ei voi kattavasti ottaa huomioon kaikkia aloja ja työntekijöitä, mutta tasavertaiset työnantaja- ja työntekijäliitot voivat yhdessä arvioida, mikä on asianomaisella alalla sopiva järjestely.
Nykyinen työaikalaki on tehty suljettuun teollisuusyhteiskuntaan, eikä se Akavan mukaan toimi 2020-luvun globaalissa it- ja palveluyhteiskunnassa. Työaikalain uudistamista tarvitsevat sekä työnantajat että työntekijät.
Akava pitää välttämättömänä, että myös palkansaajakeskusjärjestöt osallistuvat tasavertaisina osapuolina keskusteluun työelämän uudistamisesta ja työllistämisen edistämisestä.