Insinööri-lehti

Akava vaatii aktiivimallin täsmentämistä

Aktiivimalli leikkaa työttömän työttömyysturvaa, ellei hän osoita aktiivisuutta työnhaussa. Akava vaatii, että omatoiminen työnhaku lasketaan aktiivisuudeksi.

Akava esittää, että aktiivisuutta osoittavien palveluiden joukkoa laajennetaan. Aktiivimalliin on otettava mukaan muutkin kuin työvoimaviranomaisen järjestämät työllistymistä edistävät palvelut.

– Työllistymisyhdistysten ja ammattiliittojen järjestämä työllistymisvalmennus olisi myös luettava aktiivimallin edellyttämäksi aktiivisuuden osoitukseksi, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder huomauttaa.

Esimerkiksi Insinööriliitto tarjoaa jäsenilleen uravalmennusta ja Työpaikkatorin, jonka kautta voi etsiä insinöörin työpaikkoja. Näiden hakeminen pitäisi lukea aktiivisuudeksi.

Akava edellyttää, että aktiivimallin korjaukset ja soveltamista koskevat säädökset tehdään nopeasti, eikä työttömyysturvaan suunniteltua toista uudistusta toteuteta.

– Ensimmäinen tarkastelujakso on jo käynnissä. Työttömien oikeusturvan kannalta on välttämätöntä, että heillä on tiedossa, miten turvan leikkaukselta voi välttyä, Fjäder sanoo.

Suomen hallitus on luvannut lisäresursseja te-toimistoille. Akava pitää tätä välttämättömänä, mutta korostaa, että palveluiden laatua on kehitettävä.

Insinööriliitto osallistuu 2. helmikuuta Senaatintorilla työttömyysturvan aktiivimallia vastaan suunnattuun mielenilmaisuun ja suosittelee myös jäsenilleen osallistumista.