Insinööri-lehti politiikka

Akava haluaa työn verotukseen kannustavuutta

Verotuksen painopiste tulee Akavan mukaan siirtää työstä kulutukseen ja haittoihin.

– Akavan mielestä ansiotulojen verotusta on seuraavan kahden hallituskauden aikana kevennettävä kohti eurooppalaista keskitasoa. Tämä pitää tehdä suunnitelmallisesti ja maltillisesti kaikilla tulotasoilla, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Akavan tavoitteena on, että Suomi on osaamiselle rakentuva hyvinvointiyhteiskunta. Menestys edellyttää, että meillä on tulevaisuudessa kannusteet, jotka tukevat korkeaan osaamiseen perustuvaa työtä ja talouskasvua.

– Ankara palkkaverotus ei edistä osaamiseen pohjautuvien työpaikkojen syntymistä riittävän nopeasti. Asiantuntijuuden ja osaamisen tuottamaa lisäarvoa verotetaan liian kireästi, Sorjonen jatkaa.

Nykyinen verotuksen progressio kohdistuu voimakkaasti jo keskituloisiin. Akavan tavoitteena on madaltaa työn rajaveroasteita.

– Milloin on alettu pitää hyväksyttävänä sitä, että työntekijä saa pitää lisätuloistaan itse alle puolet? Esimerkiksi kolmentuhannen euron kuukausituloilla 100 euron lisätulosta jää käteen noin 50 euroa, Sorjonen sanoo.

Työikäisen väestön määrä vähenee. Sekä teollisuuden että palveluiden tuotanto perustuu entistä enemmän korkeaan osaamiseen ja teknologiaan.

– Suomen pitää olla houkutteleva ja kilpailukykyinen ympäristö vaativassa asiantuntijatyössä työskenteleville. Menestymme kilpailussa koulutetusta työvoimasta, jos työn verotuksemme ei ole olennaisesti kireämpää kuin muissa maissa, Sorjonen painottaa.

Kuva: Thomas Möller /Mostphotos