Insinööri-lehti

Adidas, Nike ja Puma sitoutuivat takaamaan järjestäytymisoikeuden

Kansainvälinen Play Fair at the Olympics –verkosto juhli historiallista saavutusta, kun suuryhtiöt Adidas, Nike ja Puma suostuivat allekirjoittamaan järjestäytymisvapautta koskevan sopimuksen indonesialaisten ammattiliittojen kanssa.

Indonesiassa allekirjoitettiin alkuviikosta sopimus, jossa johtavat urheiluvarusteyritykset, kuten Adidas, Nike ja Puma, sitoutuvat kunnioittamaan työntekijöiden järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta. Niiden keskeiset alihankintayritykset Indonesiassa ovat mukana sopimuksessa. Työntekijöiden nimissä sopimuksen allekirjoitti viisi paikallista ammattiliittoa. Allekirjoitustilaisuudessa oli edustettuna myös vaatetus- ja kenkäteollisuuden kansainvälinen ammattiliitto ITGLWF.

Indonesia on urheilualan suurten ja tunnettujen merkkiyhtiöiden tärkeä tuottajamaa. Äskettäin julkaistu tutkimus paljasti, että maan urheiluvaatteita ja –varusteita valmistavissa tehtaissa loukattiin säännönmukaisesti työläisten oikeutta järjestäytyä. Selvitys kohdistui 18 urheiluvaatteita ja -jalkineita valmistavaan tehtaaseen, joista yksikään ei saanut raportissa puhtaita papereita.

Ammattiliitto SPN:n ohjelmapäällikkö Lilis Mahmudah korostaa tuoreen sopimuksen merkitystä, koska Indonesian lainsäädäntö ei turvaa riittävän selkeästi järjestäytymisoikeutta. ”Olemme odottaneet tämän sopimuksen syntyä, sillä se auttaa meitä työehtoneuvotteluissa”, Mahmudah luonnehtii ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n verkkosivustolla.

Lisätietoja
SASK Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus, www.sask.fi