Insinööri-lehti

ABB:lle iso tilaus Vietnamiin

ABB on allekirjoittanut 2000 moottorin ja 150 taajuusmuuttajan raamisopimuksen Pohjois-Vietnamiin rakennettavalle uudelle öljynjalostamoalueelle. Noin 200 kilometriä pääkaupungista Hanoista etelään rakentuva öljynjalostamo tulee valmistuessaan jalostamaan noin 200 000 barrelia raakaöljyä päivässä.

ABB:n moottorit tulevat pyörittämään öljynjalostuksessa käytettäviä laitteita, kuten pumppuja, puhaltimia, tuulettimia, jäähdytystorneja ja kompressoreita. Taajuusmuuttaja on ”kaasupoljin” sähköverkon ja moottorin välillä. Säätämällä sähkömoottoreiden pyörimisnopeutta portaattomasti taajuusmuuttajalla voidaan moottorin energiankulutusta leikata jopa 50 prosenttia.

ABB:llä on kokemusta vastaavista toimituksista muun muassa Abu Dhabissa sijaitsevaan kaasun prosessointilaitokseen.

– Vietnamissa investoidaan vahvasti öljy- ja kaasuteollisuuteen ja näkymät ovat hyvät. Laatu ja pitkä kokemus räjähdysvaarallisten tilojen moottoreista ratkaisivat kaupan ABB:n eduksi, moottoritehtaan johtaja Harri Mykkänen ABB:ltä sanoo.

Suurin osa raamisopimuksen sisällöstä toimitetaan vuosien 2014 – 2015 aikana. Moottorit toimitetaan ABB:ltä Vaasasta, taajuusmuuttajat Helsingistä.

ABB on maailman johtava moottorivalmistaja. Vaasan moottoritehtaalla on maailmanlaajuinen vastuu yhtiön valmistamista räjähdysvaarallisten tilojen pienjännitemoottoreista. ABB:n taajuusmuuttajatehdas Helsingin Pitäjänmäellä on maailman suurin.