Insinööri-lehti

Verkosto voi olla kupla

Tulevaisuustaloksi itseään kutsuva Sitra julkaisi viime viikolla Megatrendit 2020 -selvityksen. Oli kiva kuulla, mitä mieltä Sitra on tulevaisuuden megatrendeistä.

Trendit ovat tuttuja: ekologinen kestävyys, väestörakenteen muutos, vallan asettuminen, teknologian murros ja talousjärjestelmän suunta. Mitään mullistavaa uutta ei ollut, mutta sitä Sitra ei luvannutkaan. Megatrendit kun eivät ole kausituotteita.

Raportti oli kuitenkin kiinnostava ja aikaamme hyvin kuvaava. Silmiä avaavia olivat Sitran määritelmät eri jännitteistä.  Vastakkain ovat ympäristötietoisuus ja ympäristöteot, tai globaalit instituutiot ja monisolmuinen maailma. Näin on, sillä tietoisuus ei vielä ole tekoja, ja valtioiden rinnalle merkittäviksi vallankäyttäjiksi ovat tulleet suuret yritykset ja kaupungit.

Vastakkain ovat myös verkostot ja kuplat. Verkostoituminen on työelämän yksi puhutuimmista ilmiöistä 2000-luvulla. Verkostojen avulla työllistytään, verkostot lisäävät monialaisuutta ja diversiteettiä ja niiden merkitystä korostetaan lähes kaikessa. Verkostoituminen on trendikästä, sitä positiivista pöhinää.

Someni on täynnä vegaanihaastetta tai osakesäästötiliä.

Mutta entä jos verkostoni onkin kupla? Me ihmiset olemme sosiaalinen laji, joka viihtyy yhteisöissä. Kokoamme herkästi samanmielisiä lähellemme.

Mielestäni olen kivasti verkostoitunut – vai sittenkin hyvin kuplaantunut? Onko verkostoni laaja ja kattava vai kenties tiheä ja suppea? Eihän siinä mitään, samoin ajattelevien ja samanlaista elämää viettävien kanssa on mukava oleilla – mutta ei sitä ehkä kovin hyväksi verkostoksi voi sanoa.

Tuntuu, että kuplaannumme yhä enemmän. Vastakkainasettelu kasvaa, somessa keskustelut ovat tylympiä, ja ääripäät ovat enemmän esillä. Kuplat tönivät kilpaa toisiaan. Twitterissä blokkeja lentää suuntaan ja toiseen eikä omaan somekuplaan haluta ikävää sisältöä.

Tähän on toki jokaisella oikeus. Inhottavaa sisältöä ei tarvitse katsoa, saati vihaa tai rasismia sietää. Jokaisen on kuitenkin syytä tiedostaa oma kuplansa. Jos blokkaamme erimieliset pois emmekä seuraa toisin ajattelevia, pitää muistaa, että kupla on kupla, ei koko maailma.

Olen somessa lähinnä ilmiantanut selkeitä trollitilejä, oikeita ihmisiä en ole juurikaan blokannut. On kyllä tehnyt mieli. Moni mielestäni typerästi ajatteleva on jäänyt estämättä, koska pelkään liikaa kuplaantumista.

Pelkään, että ymmärrys eri tavoin ajatteleviin katoaa, jos someni on täynnä vegaanihaastetta tai osakesäästötiliä (tammikuun teemat). Rasisteja tai sovinistisikoja ei toki tarvitse sietää, mutta erimielisyys minun erinomaisten näkemysteni kanssa ei vielä automaattisesti tee ihmisestä urpoa.

Somekuplaa on helppo hallita, mutta sen lisäksi on muun elämäni kupla. Siinä erimielisten mukana pitäminen on hankalampaa. Ehkäpä uudenvuodenlupaukseni on olla avoimempi eri tavoin ajattelevia ja eri taustoista tulevia kohtaan. Tavoitteena kasvattaa verkostoja, ei kuplaa.

Katri Manninen
Insinööriliiton erityisasiantuntija