Insinööri-lehti

Vapaiden ja urheiden maa

Tätä kirjoittaessani Yhdysvaltojen kansalaiset valmistautuvat äänestämään maalle presidenttiä. Keskiviikkona tiedämme Yhdysvaltojen seuraavan presidentin nimen. Jatkaako Donald Trump presidenttinä vai voittaako Joe Biden, se ratkeaa, kunhan kaikki äänet on laskettu.

On kulunut sanonta, että kaikkien maailman asukkaiden pitäisi saada äänestää maan presidentinvaaleissa. Peruste on vaalien ja valitun presidentin tärkeys meille kaikille.

Yhdysvaltojen rooli maailmantaloudessa ja maailman poliittisessa järjestelmässä on kieltämättä merkittävä. Jo pelkästään se on minulle ja monelle muulle hyvä syy olla kiinnostunut viime yön tapahtumista. Insinööriliiton näkökulmasta maan rooli myös teknologian kehittäjänä on niin selvä, että vaalien merkitys korostuu senkin kautta.

Yhdysvalloilla on kuitenkin merkittävä vaikutus Suomen kaltaiselle avoimelle vientitaloudelle. Maa ei itse varsinaisesti ole mikään vapaakaupan esimerkki. Pikemminkin se on esimerkki maasta, joka pyrkii vapauttamaan kaikkien muiden maiden kaupan ja suojelemaan omaansa.

Lisää kauppaa tarkoittaa parempaa työllisyyttä.

Vain harva esimerkiksi tietää, että vain Yhdysvalloissa valmistettu laiva saa purjehtia siellä satamasta toiseen. Muualla valmistetut laivat saavat saapua ja lähteä satamiin, mutta eivät rahdata maan kaupunkien välillä. Kiellettyä on myös viedä raakaöljyä pois Yhdysvalloista muualle jalostettavaksi.

Tässä pari esimerkkiä maan harjoittamasta protektionismista. Näiden vahvojen protektionististen piirteiden takia on tärkeää, että maassa olisi mahdollisimman vapaakauppamyönteinen johtaja.

Näin voitaisiin varmistaa, että maa edes jotenkin toimisi niin, että globaali kauppa ja sitä kautta maailmantalous voittaisi. Insinööriliitto ei tietenkään ota minkään maan poliittisiin valintoihin kantaa, mutta pyrimme toimimaan kansainvälisissä järjestöissä sekä vaikuttamaan Suomen hallituksen linjaan niin, että Suomi edistää reilua vapaakauppaa.

Se on suomalaisten yritysten ja sitä kautta suomalaisten tekniikan alan asiantuntijoiden etu. Lisää kauppaa tarkoittaa parempaa työllisyyttä.

Vapaiden ja urheiden maa on usein sulkeutuneiden ja pelokkaiden maa. Yhdysvaltojen toiminnalla on kuitenkin Suomen taloudelle ja työllisyydelle niin iso merkitys, että meidän on syytä olla kiinnostuneita siitä, minkälaista politiikkaa siellä tehdään. Siitäkin huolimatta, että vaikutusmahdollisuutemme siihen ovat ohuet. Mutta vähäisiäkin mahdollisuuksia, kuten kansalaiskeskustelua ja kansainvälistä vaikuttamista, kannattaa käyttää.

Vaaleissa käy niin kuin käy. Onnittelut valitulle Yhdysvaltain presidentille. Olkoot päätöksesi viisaita myös meidän suomalaisten näkökulmasta.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja