Insinööri-lehti

Vaalikevään paras bingorivi

Olen kohtuullisen aktiivinen ja kiinnostunut politiikan seuraaja. Työnkuvaani liittyvien asioiden lisäksi seuraan mielelläni muita politiikan sektoreita laidasta laitaan. Silti tässä alkaa olla pyörällä päästään, että mitkä vaalit nämä kevään edustakuntavaalit ovatkaan?

Pitkään puhuttiin, että seuraavien vaalien pitää olla koulutusvaalit. Sitten ilmasto syrjäytti koulutuksen, kevään vaalit julistettiin ilmastovaaleiksi. Ilmastosta hypättiin maahanmuuttoon, sitten vanhustenhoivaan.

Sotekin rimpuilee itselleen uudelle kaudelle jatko-osaa, ja sotustakin pitäisi puhua. Valtiovarainministeriön virkamiehistö yritti huutaa väliin talousasioita, tehdä vaaleista talousvaaleja. Kyllä nyt on mistä valita.

Vaaleihin on vielä vajaat kaksi kuukautta aikaa, eli vaaliteemojen potpurilla on aikaa pyöriä vielä monta kierrosta. Tämä tarkoittaa, että puolueilla on aikaa juosta milloin minkäkin teeman perässä ja kertoa, miten itse hoitaisi asian parhaiten – tai ainakin, miten naapuripuolueen tapa on väärä.

Keskusteluja käydään detaljeista ja Twitterissä nälvitään kilvan toisia. Millään puolueella ei voi olla ratkaisuja kaikkeen, mutta sen myöntämisen sijaan keskustelussa yritetään räpiköidä mukana. Vaikka sitten vain kritisoimalla muita.

Teen ennusteen vaalipäivän lopputuloksesta: yksikään puolue ei saa vaaleissa yli 100 kansanedustajapaikkaa. Ei lähellekään. Toisin sanoen, meillä käydään hallitusneuvottelut, ja hallitusta muodostetaan usean puolueen voimin. Veikkaisin hallituspuolueiden määräksi neljää, mutta voi määrä olla muutakin.

Pointti on kuitenkin se, että vaalipäivän jälkeen osa puolueista istuu yhteisen pöydän ääreen. Siinä kohtaa on aivan toissijaista, kenellä on ollut terävimmät twiitit tai nokkelimmat näkemykset ilmasto-, maahanmuutto-, koulutus- tai vaikka vanhuskysymyksissä. Puolueiden täytyy pystyä katsomaan kokonaiskuvaa, löytämään yhteinen tahtotila ja tekemään myös kompromisseja.

Äänestäjän kuluttajasuojan nimissä toivon, että näistä vaaleista tehdään tämän teemabingon sijaan asialliset ja reilut vaalit. Varmasti kaikki puolueet haluavat Suomen parasta. Vaalien alla on aika esitellä omaa valikoimaa keinoista.

Väitän, että vaaleissa parhaiten onnistuu puolue, joka keskittyy esittelemään omia näkemyksiään, ei pilkkaa toisia eikä lähde sokeana juoksemaan jokaisen vastaantulevan teeman perässä. Kyllä sillä näin hyvä tulee.

Ehdokkaan on myös hyvä muistaa, että vaaleissa valitaan ne 199 työkaveria eduskuntaan. Jos vaalityö tuottaa tulosta ja pääsy eduskuntaan varmistuu, varmaan olisi kiva olla kavereita heidän kanssaan.

Katri Manninen
Insinööriliiton erityisasiantuntija