Insinööri-lehti

Todellinen etätyöpiste

Hankkiudu eroon häiriöistä. Saavuta täydellinen flow. Ota etäisyyttä ja ajattele avarasti. Lähde Marsiin!

Kevät on pakottanut työelämässä isoihin uudistuksiin, ja yritykset miettivät, mitä etätyöratkaisuja otetaan pysyvään käyttöön. Ennen rauhaa haettiin toimistolla Frameryn hiljaisesta kopista, keväällä kodin makuuhuoneesta tai mökin terassilta. Nyt muotoiluyritys Fyra on kehittänyt Space of Mind -työskentelykopin, jonka voi pystyttää vaikka omalle takapihalle.

Häiriöiltä pakeneminen on kuitenkin vaikeaa jopa takapihalla. Edes kesämökillä ei voi välttyä mobiiliyhteyksien tarjoamilta sivupoluilta. Kaukaisimmastakin kammiosta on sekunnin murto-osan matka digitaalisiin huvituksiin ja näytölle ponnahteleviin pikaviesteihin. Ajatuksia sotkee myös luonnossa vallitseva alituinen epämukavuus: hyttyset inisevät ja paarmat purevat. Aina on liian kylmä, kuuma tai molempia.

Ajattelutyöläisen todellinen etätyöpiste, jossa saavuttaa vihdoin täydellisen keskittymisen, työnteon zenin, on paljon kauempana: Marsissa.

Mars on työnantajan unelma.

Siellä ei tee mieli chattailla tai surffailla turhaan. Tietoliikenteen nopeus Nasan käyttämällä tekniikalla Marsista Maahan vaihtelee 500–32 000 bitin välillä sekunnissa. Niin hidasta nettiyhteyttä ei ole vuosikausiin saanut ostettua maan pinnalta. Lisäksi Mars on aika ajoin pimennossa Maasta katsottuna, jolloin tietoa ei välity lainkaan. Silloinkin, kun yhteys pelaa, nopeus on auttamattoman hidas Netflixin tuijottamiseen. On keskityttävä olennaiseen.

Vaikka tieto kulkee valonnopeudella, se kestää planeettojen keskinäisestä asemasta riippuen 3–22 minuuttia. Nopeimmillaan vastauksen saaminen kotiplaneetalta omaan kysymykseen kestää siis kuusi minuuttia. Sellaisella verkkaisuudella on vaikea käydä intensiivistä Whatsapp-keskustelua lounaspaikan valinnasta. Toki keskustelu olisi joka tapauksessa retorista.

Mars on työnantajan unelma. Marsin vuorokausi eli sol kestää 24 tuntia, 39 minuuttia ja 35,25 sekuntia. Kai on selvää, että tuo Maahan verrattu lisäaika käytetään nimenomaan töiden tekemiseen. Iltaisin voi unta odotellessa yrittää keksiä, onko planeetalla edes vaihtoehtoja.

Kupolin mallisesta etätyömoduulista voi ahertamisen lomassa tuijotella planeetan hiekkaisia maisemia. Kaukaisesta sijainnista saa mittakaavaetua ja suhteellisuudentajua, joiden avulla voi syntyä mullistavampia ideoita kuin maanpinnalla. Jos suuret innovaatiot syntyvät astumalla ulos laatikosta, millaisia innovaatioita syntyykään astumalla ulos planeetalta?

Jokaisen luovan ajattelijan tai keksijän pitää välillä käydä haukkaamassa happea. Marsin pinnalla se tehdään tehokkaasti sisätiloissa.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja