Insinööri-lehti

Tarjoa kesätyöpaikka, osoita yritysvastuuta

Koronaviruksella on valtava vaikutus Suomen talouteen. Yksi niistä on nuorten kesätyöpaikkaunelman kaatuminen. Moni yritys on perunut jo luvatun kesätyön, koska yrityksen talous on sakannut niin pahasti eikä normaali perehdyttäminen ole ollut mahdollista.

Vaikka kesä on jo täällä, on hyvä korostaa kesätyöpaikkaa yrityksen keinona kantaa yritysvastuuta. Vaatimus voi olla kohtuuton yrityksillä, jotka taistelevat olemassaolostaan. Toisaalta koronakaan ei ole laittanut polvilleen kaikkia yrityksiä. Niin kuin aina, taantumassa on myös menestyjiä. Tekemätöntä työtä kyllä löytyy, mutta löytyykö maksajia?

Kilpailu parhaista työntekijöistä käydään, kun talous sakkaa.

Insinöörien ja tietoalan ammattilaisten työttömyys on kasvanut, ja erityisen voimakkaasti on noussut lomautusten määrä. Samalla kun moni työssä oleva taistelee työpaikastaan, voi olla vaikea ymmärtää, miksi nuoren osalta pitäisi olla toisin.

Aiemmat taantumat ovat opettaneet, että ellei ammattikorkeakoulunuori pääse kesällä tai valmistumisen jälkeen oman alansa töihin, voi olla, että hän ei työllisty omalle alalle lainkaan. Yhteiskunnan menestyksen rakentaminen kannalta tällä on väliä. Ja nuorten kannalta se on suuri menetys: usko koulutuksen merkitykseen horjuu, jos kovan luokan koulutuskaan ei takaa paikkaa työelämässä.

Toivottavasti mahdollisimman moni koronakolhuista normaalitilaan kurkottava yritys muistaa, että kilpailu parhaista työntekijöistä käydään juuri silloin, kun talous sakkaa. Nuoren sitominen yritykseen kesätöiden kautta on sekä erinomaista yhteiskuntavastuun kantamista että yrityksen menestyksen rakentamista tulevia koitoksia varten. Niitä riittää varmasti myös koronan jälkeen.

Kannattaa siis rakentaa tulevaisuutta ja vahvistaa yrityksen mahdollisuuksia menestyä antamalla nuorelle kesätyömahdollisuus.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö