Kauppatori rakennuksineen väreilee kuin meri. Seinät loimottavat ja syöksevät väripyörteitä ympärilleen. Taivas aaltoilee ja sekoittaa katuvalot avaruuteen. Ihastuttava teos Helsingistä Vincent van Goghilta.
Paitsi ettei se ole van Gogh.
Maalaus on tietysti puhelimella räpsäisty kuva, joka on vain ladattu Deep Art -sovellukseen. Koneoppimisen avulla algoritmi suodattaa alkuperäisestä valokuvasta tunnetun taiteilijan maalauksen näköisen. Kuka tahansa voi kokeilla sovellusta ilmaiseksi.
Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen havainnollistaa sovelluksella sitä, kuinka tekoäly tunkeutuu perinteisille ihmisen vahvuusalueille. Tekoäly tuottaa yhä inhimillisemmän näköistä jälkeä monessa työssä, kuten tunnistamalla kuvissa olevia objekteja tai kääntämällä sujuvasti jopa kaunokirjallista tekstiä. Siltanen kerii nopeaa teknologista kehitystä auki kirjassaan Astu matematiikan maailmaan.
Neuroverkkoja, lääketieteellistä kuvantamista, sään ennustamista ja muita monimutkaisia ilmiöitä käsittelevä kirja on yleistajuinen ja hauska. Kerronnassa on samaa arkielämän ja tieteen yhdistävää nokkeluutta kuin Kari Enqvistillä tai Esko Valtaojalla.
Vaikka matematiikka vaikuttaa kaiken taustalla, varsinaisia matemaattisia malleja hän käy läpi ylimalkaisesti. Siksi teos sopii niille, joita puhdas matematiikka ei puhuttele. Tässä on oiva tuliainen insinööriltä tutuille.
Siltanen romuttaa aikansa eläneen neromyytin, jonka mukaan matemaatikko on ihmelapsi, kapea-alainen ja sosiaalisesti kömpelö miespuolinen virtuoosi. Tällaisten lahjakkuuksien lisäksi maailma tarvitsee mukaansatempaavia opettajia, laaja-alaisia yleistietäjiä, tiedepoliitikkoja, tieteen yleistajuistajia ja soveltavia mallintajia. Sellaisia tarinaniskijöitä kuin Siltanen itse.
Professori pitää tiedettä popularisoivaa Samun tiedekanava -videoblogia. Hänen otettaan voi luonnehtia veitikkamaiseksi. Juuri sellaiseksi, joka viihdyttää ja jonka ilo tarttuu katsojaan.
Tällaisten yleistajuistajien arvon soisi insinöörien huomaavan. Ei riitä, että insinöörit ymmärtävät oman työnsä. Muidenkin on ymmärrettävä se.
Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja