Insinööri-lehti

Suomalaiset ovat huonoja

Kaikille on tuttu sanonta, että köyhän ei kannata ostaa halpaa. Tällä on tarkoitus kertoa, että se laadultaan huonompi tuote on kyllä ostaessa halvempi, mutta pitkässä juoksussa halvan hankkiminen voi käydä kalliiksi, kun se ei kestä tai osoittautuu muuten huonoksi.

Tämä on kolikon toinen puoli. On nimittäin niinkin, että kun ei ole tuloja, ei pysty ostamaan kuin tietyn hintaisia tuotteita. Siis köyhän ei kannata ostaa halpaa, mutta joskus on vain pakko.

Tämä tuntuu olevan myös maan hallituksen analyysi suomalaisyritysten tuotteista, kenties myös niiden valmistajista. Hallitusohjelma kertoo meille, että suomalaiset tuotteet ovat niin huonoja, että ne eivät käy nykyisellä hinnallaan kaupaksi. Vai miten selität sen, että pääministeri Sipilällä ja kumppaneilla on halua laskea yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

Ei kai tuollaista tavoitetta aseteta ilman, että uskotaan sen alentavan tuotteiden hintoja ja takaavan niiden käymisen siten paremmin kaupaksi. Suomessa on nyt joko samantasoiset tai alemmat työvoimakustannukset teollisuudessa kuin kilpailijamaissa, emme siis tuota tavaroitamme kalliimmalla kuin he.

Hallituksen mielestä tuotteemme ovat siis ainakin vielä tuon viisi prosenttia huonompia kuin Saksassa, Ruotsissa ja muissa kilpailijamaissa. Tästä analyysistä käsin on tehty johtopäätös niiden hinnan laskemisesta.

Koska tuotamme huonompaa tavaraa, sitä pitää pystyä myymään halvemmalla. Ja jotta siihen kykenisimme, tavaraa on synnyttävä samassa ajassa viisi prosenttia enemmän tai viisi prosenttia pienemmillä kustannuksilla.

Ilmeisesti hallituksessa on myös samaan hengenvetoon päätelty – kukaties jopa päätetty, että laadullista kilpailukykyämme ei ainakaan kovin nopeasti voi parantaa. Äkkinäisempi nimittäin voi ajatella, että kun on päätelty tuotteiden olevan huonoja, ratkaisu voisi olla niiden laadun parantaminen. Mutta se ei käy, ei vaan sovi tähän yhtälöön.

Hallitus on valinnut kuitenkin hintojen laskemisen tien. Linjaus on kova. Tämä kansakunta ei ole tottunut siihen, että sille sanotaan, että teette pojat pääsääntöisesti sutta ja bulkkia, ette suinkaan laatutavaraa. Kiinasta, Hong Kongista ja muultahan se on tähän saakka tänne tuotu, köyhän ostama halpatavara.

Hallitus on viestinsä valinnut, ei siinä mitään. Itse olisin valinnut sanani toisin, kertonut, että meillä on ongelmia tuotteiden kysynnässä. Siitä olisi voitu päästä erilaisiin, kansalaisten itsetunnon kannalta parempiin johtopäätöksiin.

Petteri Oksa
Insinööriliiton elinkeinopoliittinen asiamies