Insinööri-lehti

Poikkeustilassa

Tapasin pitkästä aikaa vanhan ystäväni. Hän kertoi saaneensa työpaikan, josta oli pitkään haaveillut. Sitä oli edeltänyt muutama vuosi työssä, jossa päivät tuntuivat tyhjältä puurtamiselta. Iloitsin hänen puolestaan, kun hän kertoi, miten mukavalta tuntuu pitkästä aikaa lähteä aamulla töihin.

Tapaamisen jälkeen jäin miettimään. Miksi se, että työhön on mukava mennä, tuntuu enemmän poikkeustilalta? Pakerramme läpi työviikkojen odottaen viikonloppua, kesälomaa tai ylimääräisiä arkipyhiä. Niin työpaikalla kuin sosiaalisessa mediassa yleisesti hyväksytty koodikieli on inhota maanantaita ja rakastaa perjantaita.

Onko poikkeustilasta mahdollista tehdä pysyvää? Onko mahdollista aloittaa päivä, jos ei valtavan innostuneena niin ainakin ihan ok -fiiliksellä sen sijaan, että vain vaivoin ponnistelee itsensä kustannuspaikalle ja laskee tunteja päivän päättymiseen?

Kaikkiin asioihin ei pysty vaikuttamaan. Siksi onkin hyvä erottaa ne, joihin pystyy. Yksi näistä on itsetuntemus. Suora yhteys työn mielekkyyteen löytyy, kun ihminen työskentelee omalla vahvuusalueellaan.

Työssäni kohtaan ihmisiä uran muutostilanteissa. Usein heille on yhteistä se, että omien vahvuuksien tunnistaminen ja ääneen sanominen on uskomattoman vaikeaa. Elämme kulttuurissa, jossa on tyypillistä tarttua vikoihin ja pohtia niissä kehittymistä.

Positiivisen psykologian pioneeri Martin Seligman on kuitenkin todennut, että suurin hyvinvointi elämässä syntyy, kun keskittyy omiin vahvuuksiin ja hyödyntää niitä. Vahvuuksiaan käyttävät ihmiset ovat luovempia, joustavampia ja tuotteliaampia. Kun saa tehdä sitä, missä on jo luonnostaan hyvä, useimmiten onnistuu. Onnistumiset ruokkivat itse itseään ja positiivinen kierre on valmis.

Mistä sitten tiedät, milloin olet vahvuuksien äärellä? Innostuksesta. Innostumme ja saamme energiaa, kun saamme tehdä sitä missä olemme hyviä. Omia vahvuuksiaan voi alkaa myös tunnistamaan tekemällä määrätietoista itsetuntemustyötä.  Se on pitkäjänteinen matka, sillä taitomme ja vahvuutemme eivät ole muuttumaton tila vaan jatkuvasti kasvava pääoma.

Kohentuneen itsetuntemuksen myötä osaat kertoa vahvuuksistasi muille. Ja mitä paremmin osaat kuvailla millaisia taitoja sinulla on, mitkä ovat vahvuutesi ja mihin suuntaan haluat kasvaa, sen todennäköisemmin pääset hyödyntämään osaamistasi työmarkkinoilla. Itsetuntemus lisää itsearvostustasi ja kun arvostat itseäsi, muutkin arvostavat sinua. Tunnusomaisia vahvuuksiaan voi kehittää koko elämän ajan ja tästä tulevat hyödyt heijastuvat paitsi työuraan, myös terveyteen ja ihmissuhteisiin.

Ensi syksynä Insinööriliiton urapalvelut tarjoavat uutta ”Osaaminen esiin – tunnista vahvuutesi ja ammatilliset taitosi” -koulutusta. Koulutuksessa pureudutaan tunnistamaan niitä vahvuuksia, joita meillä on, ja jotka ovat usein niin itsestään selvyyksiä, että niitä ei huomaa. Koulutuksen antia voit hyödyntää muun muassa työnhaussa tai oman uran suunnittelussa. Seuraa jäsensivujen koulutuskalenteria ja ilmoittaudu mukaan omalla paikkakunnallasi.

Petra Bedda
Insinööriliiton urahallinta-asiamies