Insinööri-lehti

Pessimisti ei pety

Suomessa negatiivisten sanontojen kirjo on ihailtavan laaja: Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Itku pitkästä ilosta. Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Pessimisti ei pety.

Suomalainen luonne on vaatimaton, koska se kaunistaa. Ulkomaalaiseltakin kysymme ensin, mitä hän ajattelee meistä ja Suomesta. Jos hän kehuu, emme usko.

Adolf Ehrnrooth totesi: ”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille”. Vaikka arvostankin perinteitä, äänestän suomalaisten sanontojen sijaan edesmenneen Mannerheimin-ristin ritarin sanonnan puolesta.

Tässä muutamia Suomen viimevuosien tunnustuksia. Tilastokeskus ja media ovat uutisoineet näistä säännöllisesti, mutta suomalainen tietää, että jokin salaliitto näiden takana on pakko olla.

Maailman suurin matkailulehti National Geographic Traveler on valinnut Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon vuodelle 2017. Kuka tänne tulee, täällä on niin pimeää ja kosteaa ja kallista, tietää pessimisti.

Suomi on hyvinvoinnin vertailussa paras maa.

Suomi on Freedom Housen (2018) mukaan maailman vapain maa, Norjan ja Ruotsin ohella. Pessimisti vankilassa voi olla eri mieltä, oli hänen vankilansa sitten mikä tahansa, vaikka korvien väli.

Maailman talousfoorumi listasi vuonna 2019, että Suomessa on maailman riippumattomin oikeuslaitos, kolmanneksi tasa-arvoisin yhteiskunta ja meillä on vakaimmat pankit. Toki meillä on kallista asua, heittää pessimisti. Toki väärän rikesakon saaneen mielestä meillä on kaikki pielessä.

Suomi on inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa maailman paras maa (Sustainable Society Index, 2018) ja meillä on maailman paras julkinen terveydenhoito (Global Burden of Disease -ryhmä 2019). Ei se toki lohduta leikkausjonossa olevaa. Tai koronarokotevastaisia kaiken tietäviä.

Suomen koulutusjärjestelmä on ollut kärkisijoilla Pisa-tutkimuksessa jo vuosia. Pessimistin mukaan onneksi olemme kuitenkin putoamassa tilastoissa hitaasti mutta varmasti.

Suomi on inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa maailman paras maa. Kuka enää kestää sitä, että Suomi on paras maa myös koronan torjunnassa.

Mutta silti pessimistin mielestä kaikki nämä ovat sumutusta, enemmän tai vähemmän.

Eläköön pieni ero pessimistin ja optimistin välillä: elämisen laatu. Tutkimusten mukaan pessimisti sairastaa enemmän ja poistuu keskuudestamme jopa vuosikymmen ennen optimistia.

Pessimistille anteeksi, olen optimisti.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö