Insinööri-lehti

Pakkasakun lataus

Suomen perinteisimmät talvilomaviikot alkavat lähestyä. Minun lapsuudessani ei ollut kuin yksi valtakunnallinen hiihtolomaviikko, eikä vanhemmilla ollut talvilomaa. Se oli silloin työehtosopimusten esihistoriallisella ajalla. Aikamme kuluksi sitten hiihdettiin, laskettiin mäkeä ja varrottiin, että kello tulisi kolme. Kolmelta laitettiin perunat kiehumaan, vanhempien kotiin tulo kun lähestyi.

Nyt meillä on viides tai kuudes lomaviikko riippuen työ- tai virkaehtosopimuksesta. Tämän 24 päivän ylittävän osan vuosilomastamme saamme sijoittaa lomakauden ulkopuolelle. Lapsiperheissä se useimmiten käytetään pilttien hiihtoloman kanssa samaan aikaan. Viikoilla 8, 9 ja 10 on vilskettä niin Sappeessa kuin Ylläkselläkin. Lasten kanssa vietetty aika on ehdottomasti elämän parasta aikaa.

Viikkojen jakamisella maantieteellisesti on tasattu suurimpia piikkejä majoituspaikkojen kuormituksessa ja muissa palveluissa. Samoin on saatu Lapin sydäntalveen työtä. Miksei myös etelään, jos vaan lunta piisaisi. Lumen puutteessa voi akkuansa ladata vaikka kylpylässä.

Itsekin olen jäämässä kohtapuoleen talvilomalle. Kymmenen päivän lomastani vähintään puolet tulee työaikapankista. Sinne olen talletellut erilaisista osatekijöistä muodostuvia tuntikertymiä. Eräisiin työehtosopimuksiinhan tuli viimeisimmällä neuvottelukierroksella mahdollisuus sopia työaikapankista ja aloittaa suunnitelmallisesti pitkäjänteinen vapaa-ajan ja työn yhteensovittaminen.

Työaikapankeilla on merkittävä vaikutus työssä jaksamiseen. Esimerkiksi lähes ikuinen ongelma liukuvan työajan enimmäismäärien ylityksistä poistuisi työaikapankkisopimuksella, kun sovitun rajan ylittävän osuuden voisi tallettaa työaikapankkiin. Tosin se ei poista sitä ongelmaa, ettei tilin haltija muka ehdi pitämään pois näitä säästöjään. Tämän tilin kanssa ei kannata olla nuuka. Sille pääomalle ei ole korkoa, ei sidottuna euriboriin tai primeen.

Ohjeistusta löytyy jo työehtosopimuksista, mutta myös YTN:n ohjeet tulevat piakkoin luottamusmiesten käyttöön. Ohjeissa kerrotaan sopimuksen laatimisesta, eri osatekijöistä ja työaikapankin käytöstä. Nämä asiat voivat vaihdella paljon eri työpaikoilla. Työaikapankkia sopiessa täytyy joka tapauksessa ottaa huomioon yrityksen, työpaikan ja eri tehtävien mukaiset muuttujat. 

Ymmärrettiinpä sitä ennenkin, jo puusuksien aikaan, työaikapankin arvo. Vanha sanonta, ”nuori mies kun nukkuu, on se kuin laittaisi rahaa pankkiin”, tullee ajalta, jolloin renkien tuoma miestyövoima oli arvossaan. Jaksoipa sitten levänneenä nostella heinät paremmin seipäille. Hilja-maitotyttöä ehti sitten tanssittaa lauantainakin.

Älkää te kuitenkaan nukkuko koko talvilomaanne. Ladataan sitä akkua, pakkasellakin.

Hannu Takala
Insinööriliiton asiamies