Ensimmäiset insinööriyhdistykset syntyivät pian sen jälkeen, kun ensimmäinen insinööri oli valmistunut. Samoihin aikoihin syntyi ja vakiintui tapa järjestää valmistumista juhlistavia tilaisuuksia.
95-vuotias Insinööriliitto on juhlinut ammattikuntaan liittyvien kanssa varmaan jokaisena toimintavuotenaan. Liiton arkistosta löytyy kymmeniä kuvia särmistä rivistöistä mustapukuisia nuoria herroja, juuri valmistuneita tekniikan tietäjiä.
Henkilökunnassamme on edelleen asiamiehiä, jotka muistavat Tekujen suuret valmistumisjuhlat. Insinöörit valmistuivat vuosikursseittain samana päivänä. Siihen aikaan tutkintotodistuksen saamisen lisäksi koko joukko liittyi saman tien Insinööriliittoon.
Liiton edustajisto hyväksyi Arkhimedeen valan insinöörin ohjenuoraksi vuonna 1995. Siitä lähtien tuhannet tutkinnon suorittaneet ovat sen juhlavasti lausuneet. Monella paikkakunnalla on yhä vahva perinne järjestää alueyhdistyksen oma, valmistuvien insinöörien juhla. Usein paikallinen insinööri pääsee toivottamaan menestystä työuralle ammattikorkeakoulun valmistumisjuhlassa.
Seuraavien viikkojen aikana Insinööriliitto järjestää eri puolilla maata 18 kevätkiertueen tilaisuutta, joihin on kutsuttu jokainen viime syksynä valmistunut tai tänä keväänä valmistumassa oleva opiskelija. Paikalle ei enää tulla juhlavaatteissa, pukeutumiskoodi on rento, mutta etiketti ja insinöörimäinen käytös ovat edelleen aavistuksen esillä. Info-osuuden jälkeen tilaisuutta juhlistetaan illallisella.
Puheet ja sanoma ovat vuosikymmenten aikana melkoisesti muuttuneet. Koska liittoon kuuluminen ei nykynuorelle ole automaattisesti selvää, tilaisuudessa käydään konkreettisesti läpi, miksi Insinööriliiton jäsenyys on työsuhdeturvakypäränä mukana läpi työuran.
Liiton palvelut esitellään asiakaslähtöisesti ja isoimpana teemana esillä on työnhaku. Vastavalmistuneille on luvassa tietoa muassa koulutusta vastaavan työn hakemisesta, sen löytymisestä ja mitä työstä kuuluisi maksaa.
Nykyisessä laajuudessa liiton kevätkiertue järjestetään neljättä kertaa. Osallistujamäärä on koko ajan hieman kasvanut ja palaute on ollut varsin myönteistä. Olen ollut aina mukana ja nähnyt satoja työuran alussa olevia toiveikkaita, joskus myös kovin epätietoisia nuoria.
Alueelliset erot näkyvät tilaisuuksissa. Vaasassa uudet insinöörit ovat aina varmoja työllistymisestään, idässä omaa osaamista ja työllistymismahdollisuuksia pikemminkin aliarvioidaan.
Kiertue elää vahvasti myös verkossa ja sosiaalisessa
mediassa.
Insinööriliiton asiamies