Työmarkkinat muuttuvat koko ajan epävarmemmiksi. Noin joka neljännen työikäisen leipä on siroteltu työuran varrella erimittaisiin ja -laatuisiin työsuhteisiin sen sijaan, että uraa tehtäisiin yhdellä työnantajalla tai työnantajaa vaihdettaisiin työntekijän omasta halusta.
Epätyypillisessä työsuhteessa työskentelevän asema työyhteisössä on usein epäkiitollinen ja tulevaisuus koetaan pelottavana. Monet pätkätyöläiset voivat vain haaveilla monista sellaisista eduista, joita pidetään normaaleina suomalaiseen työelämään kuuluvina käytäntöinä, kuten vaikkapa vuosilomista.
Epävarmuus heijastuu myös työssä jaksamiseen sekä työtehtäviin sitoutumisessa. Työntekijän on vaikea sitoutua yritykseen, jos hän huomaa työnantajan sitoutumisen olevan olematonta. Pätkätyöt koetaankin usein vaihtoehdoksi työttömyydelle eikä niinkään vakituiselle työsuhteelle.
Pätkistä koostuva työura vaikuttaa työntekijän osaamisprofiiliin. Varsinaisen koulutuksen ja työkokemuksen synnyttävän ydinosaamisen ohessa työntekijän on hallittava myös työnhakutaitoja sekä tuntea sosiaaliturvan mekanismit. Sirpaleisella työuralla pärjätäkseen työntekijällä täytyy olla vahva elämänhallinta, jotta luoviminen työpaikasta toiseen onnistuu.
Epätyypillisessä työsuhteessa työskentelevillä ammatillisten verkostojen merkitys korostuu, koska perinteistä työyhteisöstä saatavaa tukea ei välttämättä ole aina saatavilla. Vastuuta pitää löytyä myös epätyypillisiä työsuhteita tarjoavilta työnantajilta.
Esimerkiksi perehdyttäminen, työilmapiiri ja työtodistuskäytännöt vaikuttavat siihen, miten määräaikaista työtä tekevä työurallaan pärjää ja miten paljon työvuosia syntyy. Yhteiskunnalta puolestaan voi peräänkuuluttaa sosiaaliturvamekanismien yksinkertaistamista, jotta työntekijä ei näänny byrokratian alle.
Tänä keväänä TJS Opintotukikeskus sai päätökseen yhteistyössä STTK:n kanssa toteutetun Unelmia uudesta työstä -hankkeen, jossa tutkittiin työn teettämisen tapojen sekä työntekijän aseman muutosta. Lisää tietoa hankkeen lopputuloksista voi lukea TJS Opintotukikeskuksen verkkosivuilta.
TJS on valmistellut myös epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleville sekä heidän työyhteisölleen ohjeistuksen: Pärjätään pätkissä – toimintaohjeita työyhteisön eri osapuolille.
Anu Kaasalainen Uuden Insinööriliiton asiamies