Insinööri-lehti

Maailma muuttuu

Vladimir Semjonovitš Vysotski (25.1.1938 – 25.7.1980) kirjoitti ja lauloi Ystävän laulun vuonna 1966, Arja Saijonmaa vähän myöhemmin. Sanoma oli väkevä ja jopa romanttinen.

Suorassa käännöksessä (Antti Torvinen) kehotetaan testaamaan ystävän aitoutta. Vie kaveri vuorille – riskeeraa. Vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä kiipeillä, mutta kaiketi se sitten Vovaa palkitsi, kun todellinen ystävä löytyi.

Mutta kuten on monta kertaa sanottu, maailma muuttuu. Kesälomalla Arttu Viskari laulaa luritti Blaupunkt Helsinki 220 BT -autoradiosta kappaleen Ystävän remppa.

Tässä tapauksessa ei tarvitse enää mennä vuorelle, vaan vuori tulee Artun luo. Vuori saapuu gyproc-levyn muodossa (kertosäe). Siilinjärvellähän tämän levyn materiaalia on mittava valkoinen vuori. Vitostieltä sen näkee.

Laulussa ystävän nimenomaan tunnistaa siitä, että kaveri tulee auttamaan remontissa. Ei pelkästään tupareihin. Tämä oikeasti alkaa olla harvinaista nykypäivänä. Vedotaan mieluusti siihen, että on olemassa kotitalousvähennyskin ja voi palkata etelä-helsinkiläisen remppamiehen lähes kustannuksitta. On kyseessä sitten seinän levytys tai oven vaihto, klassisesti.

Vastaavaa muutosta on havaittavissa työpaikoilla. Astuessani työelämään 70-luvulla minut marssitettiin työpaikan pääluottamismiehen kopille ja sanottiin, että tässä on tärkeä mies. Asioi kun on tarvis.

Tulihan sitä asioituakin ja kiersipä luottokin ahkerasti työpaikalla. Aina oli tavoitettavissa. Asiat hoidetiin naamatusten, hienommin face to face. Luotto sai edustettaviltaan pyyteetöntä tukea oikeutetuille toimilleen.

Muutosta on tapahtunut tässäkin. Liekö siihen vaikuttanut tuo paljon parjattu digitalisaatio ja asioiden hoitaminen sähköisesti. Ei enää ole sitä naamaa ja tuttua ääntä, jota kuunnellessa vakuuttuu asioiden hoituvan. Luotto saattaa jäädä työpaikalla yksin. Se ei tue neuvotteluvoimaa, jota tullaan tarvitsemaan, mikäli paikallinen sopiminen lisääntyy.

Luottoa voi auttaa, ei ainoastaan yksittäiset henkilöt, vaan lisäksi yritysyhdistykset ja muut vastaavat kokoonpanot. Yrityksissä on muun muassa neuvottelukuntia, joissa muitakin jäseniä kuin vain luottamushenkilöitä. Näiden tuki ja apu on tärkeää. Päätöksethän usein koskevat kaikkia henkilöstöryhmässä.

Luottamushenkilö on ystävä. Ei häntä valita vihapäissään kostoksi kurjuuteen. Ei luottamushenkilöä tarvitse viedä vuorelle ja katsoa, liukastuuko hän jäätikköön. Hän tulee kyllä kantamaan sen gyprocin sinulle.

Hannu Takala
Insinööriliiton asiamies