Insinööri-lehti

Kyllä insinööri osaa

Pohdin usein Insinööriliiton koulukseen osallistuvien kanssa, missä koulutus järjestettäisiin, jos insinöörejä ja tietoalan ammattilaisia ei olisi.  Osallistujat heittävät yleensä ehdotuksia, kuten seuratalolla tai nuotion äärellä.

Ongelma vain olisi, miten olisimme saaneet viestin perille? Hevoskyydillä, ehdottaa joku. Toinen taas tarjoaa lennätintä.

Mietitkö sinä koskaan, miksi Suomi on pärjännyt kansainvälisessä kilpailussa? Vastaus on yksiselitteinen: osaamisella. Sitä edustavat myös muut oman ammattiryhmänsä huippuosaajat.

Maamme elpyy maailman mallimaaksi.

Insinöörien ansiosta meillä on hotelleja, joissa on hyvä järjestää koulutustilaisuuksia. Tai koulun kattoja, jotka eivät sorru. Tai metroja, joiden laiturit ovat oikean mittaisia. Viimeinen toki ei toteutunut, koska lopullista päätöstä eivät tehneet asiantuntijat, vaan poliitikot.

Tietoalan ammattilaisten ansiosta meillä on ohjelmia, jotka toimivat ja joiden tietoturva on kunnossa. Ja joiden ansiosta valmentaja voi käyttää tietokonetta ja heijastaa esityksensä videotykillä. Asioita, joita ei tule usein miettineeksi, koska ne ovat nykyisin niin itsestään selviä.

Insinöörien ja tietoalan ammattilaisten osaaminen näkyy monella tavalla. Selkeimmin se näkyy, jos tuo osaaminen puuttuu. Onneksi suomalainen osaaminen on maailman huippua ja voimme luottaa siihen, että maamme elpyy koronaviruksenkin jälkeen maailman mallimaaksi myös talouden saralla.

Ilman tuota tietämystä – muita ammatteja yhtään väheksymättä – Suomi olisi aika erilainen maa kuin nyt. Ja sellaista maata ei kukaan Suomesta halua.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö