Jokainen meistä todennäköisesti muistaa ensimmäisen kesätyöpaikkansa – tai sitten ei halua muistaa.
Kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen tilaisuus kokeilla siipiään työelämässä. Työnantajalle se on mahdollisuus nähdä työpaikka nuoren työntekijän silmin. Jotta kokemus olisi molemmille mieleinen, oikeudet ja velvollisuudet tulee olla selvillä.
Työsuhde alkaa sopimuksesta. Työsopimus on syytä tehdä kirjallisena. Kirjallinen sopimus turvaa niin työntekijää kuin työnantajaa. Siitä jää mustaa valkoiselle, jos myöhemmin sattuu epäselvyyksiä.
Hyvässä työsopimuksessa ilmenee työn alkamis- ja päättymisajankohta, tehtävät, työpaikka, sovellettava työehtosopimus, palkka ja sen maksupäivä, työaika, mahdollinen koeaika, vuosiloman määräytyminen sekä työsuhteen päättymiseen liittyvät ehdot.
Lomien pitämisestä sovitaan yhdessä.
Työsuhteen alussa on sovittava perehdytyksestä. Työnantajaa auttaa, jos hän on etukäteen luonut kirjallisen perehdytyssuunnitelman ja työpaikalla on perehdytyksestä vastaava henkilö. Työntekijälle käy selväksi, mitä häneltä odotetaan työsuhteen aikana.
Kesätyöntekijän ei pidä syyttä myöhästellä. Hänen on tehtävä työnsä huolellisesti ja työnantajan ohjeita noudattaen. Työkalut on pidettävä kunnossa ja vioista on raportoitava. Työturvallisuusohjeita on noudatettava ja annettuja suojavarusteita käytettävä.
Työssä on voitava antaa rehellistä palautetta puolin ja toisin. Työpaikalla ei pidä hyväksyä epäasiallista kohtelua tai turvallisuutta vaarantavia tilanteita — tämä koskee sekä työnantajaa, että kesätyöntekijää.
On myös hyvä olla perillä siitä, mistä kesätyöntekijälle maksetaan. Palkka määräytyy työehtosopimuksen mukaan tai sen puuttuessa siitä sovitaan työsopimuksessa. Työnantaja selvittää palkan koostumuksen työntekijälle palkkalaskelmalla. Palkkalaskelma on todistus palkan maksamisesta.
Kesätyöntekijällä on oikeus sairastaa. Ei ole työnantajan etu, jos työntekijä tulee sairaana töihin ja työnteko vaikeutuu. Sairasloman syy ja kesto selviää tarvittaessa sairaslomatodistuksesta ja palkallisuus työehtosopimuksesta tai työsopimuslaista.
Työsuhteen aikana kesätyöntekijälle kertyy lomaa tai vapaata. Lomien pitämisestä sovitaan yhdessä. Mikäli lomat ovat pitämättä ennen työsuhteen päättymistä, maksetaan lomakorvaus.
Työsuhteen päättyessä on muistettava tehdä työtodistus, josta selviää työtehtävät ja työsuhteen kesto. Viimeinen palkka, mahdolliset lisät ja lomakorvaukset on maksettava sovitusti.
Onnistuessaan kesätyö tarjoaa nuorelle työntekijälle eväitä työelämään ja työnantajalle tuoreita näkemyksiä työstä. Kun oikeudet ja velvollisuudet ovat selvillä ja työstä sovitaan avoimesti, kesätyöstä jää hyvät muistot loppuelämäksi.
Lauri Väänänen
Insinööriliiton viestinnän harjoittelija