Insinööri-lehti

Kaikki hyvä ja uusi on hybridiä

Istun vaihteeksi taas toimistossa. Tiedä sitten, kuinka kauan. Viimeiset noin 22 kuukautta olen tehnyt, kuten varmasti moni muukin, töitä sekä etänä että varsinaisella työpaikalla. Yleisesti tässä kohtaa puhutaan hybridityöstä.

Sanan alkuperä on latinan kielessä, jossa hybrida tai hibrida tarkoittaa roomalaisen ja muuta alkuperää olevan lasta tai vapaan ja orjan lasta. Hybridi on sanana käytössä jo niin monessa yhteydessä, että pelkään sen kokevan inflaation. Sanan reaaliarvo siis heikkenee.

Faunassa ja floorassa on useita esimerkkejä, joissa käytetään etuliitettä hybridi. Voimme ostaa marketista, silloin kuin muistamme, hääpäivän kunniaksi hybridiruusuja tai edullisempana vaihtoehtona hybriditulppaaneja kotiin vietäväksi. Hybridejä sen takia, että niissä on yhdistetty kaksi lajia.

Jossain vaiheessa, itse asiassa jo antiikin aikoina, pääsi käymään niin, että hevostamma ja aasiori risteytyivät. Mutta tässä tapauksessa tuloksesta ei käytetä nimitystä hybridihevonen tai hybridiaasi. Pienokainenhan oli ilmiselvä muuli jo syntyessään.

Hybridi-sodankäynti on kuuma otsikko uutisissa.

Hevonen on jossain määrin vieläkin ajoneuvo. Etenkin Pohjois-Amerikassa amissien keskuudessa matkat taitavat pääsääntöisesti taittua hevosvetoisesti. Sitä ei kuitenkaan kutsuta hybridihevoseksi, vaikka se käyttääkin voimalähteenään vähintään kahta eri polttoainetta. Hevonen taitaakin olla vain kaikkiruokainen.

Sen sijaan lähes kaikki autonvalmistajat ovat ottaneet tehtäväkseen valmistaa hybridiautoja. Polttomoottorin lisäksi voimalähteenä ajoneuvoissa on yleisimmin yksi tai useampi sähkömoottori.

Sovelluksia on monenlaisia. Polttoaineena voi olla bensiini, petrooli, dieselöljy, kaasu tai vety. Erilaisia ominaisuuksien yhdistelmiä on, mutta hybridejä ne ovat kaikki tyynni.

Hybridilaivatkin ovat palanneet merille. Vanhaan aikaan hybridit olivat soutavien kaleeriorjien ja purjeen yhdistelmiä. Niistä siirryttiin purjeen ja höyryvoiman yhteistyöhön jossain 1800-luvulla.

Tekniikka kehittyy: nyt laivojen apuvoimaksi ovat palanneet erilaiset tuulipurjeet ja roottorit. Satamissa laivoja liikutellaan sähköisesti aurinkoenergian avulla. Uusien moottorien hybridipropulsion, LNG- ja BioLNG-polttoaineen yhdistelmä tekevät laivoista tehokkaita ja kestäviä. Hiilidioksidipäästötkin voivat vähentyä yli 50 prosenttia.

Hybridisodankäynti on tämän tästä kuuma otsikko uutisissa. Siinä yhdistetään perinteisiä sotavoimia ja sodankäynnin keinoja hieman epätavallisempiin menetelmiin. Tämä tarkoittaa siviilipuolen arjen toiminnan häiritsemistä ja muun muassa kyberhyökkäyksiä yhteiskunnan tietoliikennejärjestelmiin.

Poikani koirakin lienee jonkin sortin hybridi. Aiemmin kutsuin sitä rahvaanomaisesti sekarotuiseksi, kun on se saanut ominaisuuksia Karjalasta aina Labradorille saakka, mutta taidan parantaa tapani ja ehkä nostaa näin armaan luontokappaleen itsetuntoa.

Itsestäni olen löytänyt hybridityön aikana yhä enemmän sekä inhimillisiä että koneellisia piirteitä. Mutta Wikipedian mukaan en ole hybridi. Olenko siis kyborgi?

Hannu Takala
Insinööriliiton työehtoasiantuntija