Insinööri-lehti

Elämä on yhtä oppimista

Oppia ikä kaikki. Vanha sanonta, joka pitää edelleen hyvin paikkansa. Kun ahkerasti tarkkailemme ympäristöämme riittävän avoimin aistein ja ennakkoluulottomasti, tarttuu uutta tietoa koko ajan ihmiskovalevylle.

Tapahtuu siis oppimista. Emme välttämättä edes tiedosta sitä, vaikka saatamme ottaa opitun käyttöön välittömästi. Eikä kaikki opittu ja osaaminen ole yhtä vaikuttavaa kuin kyky laskea vaikkapa logaritmisia funktioita laskutikulla. Jos nyt joku vielä tuon matemaattisen ihmevehkeen muistaa.

Nuo laskutoimitukset ovat toki mahdollista oppia jopa uudestaan. Ostin nimittäin tanskalaisen taskumallin laskutikun nahkakotelossa Karstulan Kaikkea On -myymälästä (mainos) ja verestin osaamistani, jonka ammattikoulussa päteväksikin tunnustamani opettajamme, Heikki Pentti, oli saanut minulle opetettua.

Oppimista tapahtuu myös tiedon janon kautta. Kutsutaan sitä myös uteliaisuudeksi. Eräänä sateisena päivänä Ferrexin harmaassa pääkaupungissa, kun keskustelin kollegani kanssa, törmäsin vierasperäiseen sanaan, jota en ollut itse koskaan käyttänyt. Ehkä ohimennen olin kuullut, mutten rekisteröinyt.

Sana oli kabotaasi. Ensin arvelin toverin olevan puhevikainen, sitten arvelin leikkiveriseksi. Väärin menivät molemmat. Otin välittömästi käyttöön kameleonttipuolustuksen. Hymyilin ja nyökkäsin. Asiahan oli muilta osin ymmärretty.

Piti sitten hyvän hetken tullen googlettaa tuota mutkikasta sanaa. Jokin aavistus tietysti oli keskustelun asiayhteydestäkin, mutta enemmän olin kaaoksen kannalla kuin ”maan sisäinen kuljetus kulkuneuvolla, joka on rekisteröity toiseen maahan”. Opinpahan tuonkin. Kantasanana lienee ranskankielen cabotage.

Kabotaasilain muutosta muuten vastustettiin tämän jutun kirjoitushetkellä. Mieltä osoittavat rekkakuskit lähtivät liikkeelle Vuosaaresta aamulla kello 7.30. Ne ajettiin sieltä eduskuntatalolle, jossa oli pysähdys, vapaaehtoinen. Mielenilmaus oli siis kohdistettu hallituksen esitykseen, jolla poistetaan kansalliset täsmennykset EU:n säännöksiin. Suomen selkeät kabotaasisäännökset ovat helpottaneet ulkomaisen kuorma-autoliikenteen valvontaa.

Oppimista ei toki synny ilman motivaatiota. Sen luomiseen tarvitaan oikeaa asennetta ja vaadittavat aineistot. Opiskellessani sähköasentajaksi totesi oppi-isä virheen tehtyäni, että sähköasennukset vaativat ääretöntä rohkeutta ja rajattomasti raaka-aineita. Tämähän oli totta tässäkin tapauksessa. Uusia tarvikkeita piti lähteä hakemaan palaneiden tilalle.

Motivaatiota ei kasvateta pakottamalla tai rajoittamalla. Aikuiskoulutustukea ollaan leikkaamassa 15 prosenttia ja sen enimmäispituutta rajoittamassa 15 kuukauteen. Onpa jännä ajatusleikki, että aikuiskoulutuskeskuksen kouluttajalla työaika pitenee 24 tuntia vuodessa, mutta opiskelijan opiskelumahdollisuutta leikataan rajoittamalla. Lätkitäänköhän siellä oppilaitoksessa marjapussia se loppuaika?

Hannu Takala
Insinööriliiton asiamies