Insinööri-lehti

Elämä on uuden opettelua

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, kuinka vaikea vanhan koiran tai miehen on vaikea oppia uusia temppuja tai tekniikoita. Viime viikkoina monilla on ollut uuden opettelun aikaan, kun koronavirus ja sen vaikutukset ovat ajaneet yrityksiä ja työpaikkoja miettimään työn tekemisen tapoja uusiksi.

Muutoksia on myös tehty. Työssä ei juuri matkusteta, työskentely etänä on päivän sana. Ja mikäs siinä, nykytekniikka mahdollistavat monelle ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelyn.

Koronavirusta ja sen leviämistä tässä vältellään. Yksin on paha saada tautia tai tartuttaa sitä toiseen. Toki etätyössäkin on muistettava käsienpesun tärkeys ja osattava sekä yskiä että aivastella oikein. Aina paperiseen nenäliinaan, paremman puutteessa omaan hihaan. Osaa sitten toimia ihmisten ilmoilla oikein, kun se aika tulee.

Etätyössä on tarkoitus tehdä sama työ kuin toimistolla, on kyse sitten määrästä tai laadusta. Työaikaa on hyvä seurata itse. Jos valmista järjestelmää ei ole, tee poikkeusolojen ajaksi itsellesi sopiva tapa laittaa tunnit ja minuutit muistiin. Se on hyvä tehdä, jos vaikka joutuu jälkikäteen todentamaan tehdyn työajan.

Pitäkää työpalaveri vaikka kävelylenkkinä.

Työt on hoidettava siis etänäkin, mutta sen kuormittavuus ei saisi kasvaa. Perusohje kuuluu: säilytä vanhat rutiinit. Aloittamalla ja lopettamalla työt tavanomaiseen aikaan omasta työajasta kiinni pitäen työt eivät valu vapaa-ajalle.

Etätöissä olet itse oman työaikasi ja -kuormasi vartija. Puutu asiaan ajoissa, jos huomaat työaikasi alkavan venyä. Poikkeusoloissa näin voi helposti käydä. Tietenkin pitää noudattaa työehtosopimuksen ohjetta, jonka mukaan etätyöntekijän työmäärä ja tavoitteet ovat samat kuin työnantajan tiloissa työskenneltäessä.

Työtä pitää myös tauottaa. Ruokailun aikana irtaudutaan työtehtävistä. Myös muut tarvittavat tauot täytyy pitää jo työergonomian takia. Lyön vetoa, että kaikilla oman etätyöpisteen ergonomia ei ole kunnossa, sen verran yllättäen tilanne tuli eteen.

Poikkeusolot tarjoavat mahdollisuuden kokeilla työajan jaksottamista päivärytmiin uudelleen. Aamun kodin ja työpaikan väliseen työmatkaan normaalisti käytettyä aikaa ei kannata hukata turhaan. Aloita työpäiväsi tavallista aikaisemmin ja käytä näin säästynyt aika vaikka keskellä päivää pieneen, työvirettä nostavaan ulkoiluun muistaen hoitaa päivän työtunnit säntillisesti tehdyksi.

Työyhteisö on etätöissäkin olemassa. Työelämään kuuluvista sosiaalisista kontakteista pitää edelleen huolehtia. Erilaiset tekniset härpäkkeet matkapuhelimesta teams-kokouksiin ovat hyviä tapoja pitää yhteyttä. Yhteisiä kahvipöytätapaamisia ei nyt livenä suositella, mutta jos satutte asumaan tai liikkumaan työkaverin kanssa samalla suunnalla, pitäkää työpalaveri, vaikka kävelylenkkinä, puolityhjällä ulkoilureitillä.

Yritetään pitää kiinni omasta ja kavereiden terveydestä. Hoidetaan työmme kunnialla sekä vältetään syrjäytyminen ja uupuminen huolehtimalla omasta työvireestä. Jollekin se vaatii pitäytymistä vanhoissa rutiineissa, toiselle uuden kokeilemista.

Hannu Takala
Insinööriliiton työehtoasiantuntija