Insinööri-lehti

Elä omannäköisesi elämä

Työpöytäni kulmalla on jo tovin ollut uraohjaajakollegoiden, Leena Ståhlbergin ja Marjaana Herlevin, kirja Omannäköinen elämä. Eräänä päivänä otin kirjan käteeni ja käänsin esiin sen takakannen. ”Kun katselet edessäsi avautuvia mahdollisuuksia, mihin valintoihin tartut rakentaaksesi omannäköistä elämää?” kysytään kirjan takakannessa. Mitä enemmän kysymystä mietin, sitä tärkeämmältä se kuulostaa.

Usein uraohjauskeskusteluissa nousee esiin tarve muutokselle, mutta se muutoksen suunta on usein jäsentämätön. Aivan yhtä usein kuulee, että ihmisillä on paine tehdä muutos, koska se on oikein ja tässä elämäntilanteessa se on seuraava looginen askel.

Päädymme usein tekemään asioita, joita oletamme meiltä haluttavan ja unohdamme kuunnella omaa sisintämme. Kuitenkin vain olemalla rehellisiä itsellemme päädymme elämään sitä omannäköistä elämää. Sitä, joka ei ehkä ole kaikkien muiden mielestä järkevää ja fiksua, mutta joka siinä hetkessä on itselle se oikea ratkaisu.

Toinen kirjassa puhutteleva ajatus, joka tuntuu varsinkin julkisessa keskustelussa unohtuvan, on se, ettei ihminen ole koskaan valmis. Se, mikä on omannäköistä elämää 20-vuotiaalle, ei välttämättä ole enää sitä 35-vuotiaalle. 50-vuotiaan omannäköinen elämä on usein vielä jotain aivan muuta.

Ihmiselle pitää tarjota mahdollisuus myös muuttaa suuntaa. Rajaamalla ihmiseltä pois valinnat päätyy yksilö elämään puolikasta elämää puolilla tehoilla. Siitä on haittaa niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

Mistä se omannäköinen elämä sitten syntyy? Kirjassa keskitytään hyvien, itsesi näköisten valintojen tekemiseen. Kuulostaa helpolta, mutta loppujen lopuksi sinun pitää ensin tietää, mitkä vaihtoehdoista ovat itsesi näköisiä.

Ensin sinun pitää kyetä rakentamaan perusta, tuntea omat arvosi ja vahvuutesi sekä myös uskaltautua unelmoimaan. Näiden rinnalle valintojen tekeminen vaatii myös tietoa, jonka pohjalla voit vertailla vaihtoehtoja. Selkeitä tavoitteita, joita kohti kulkea ja riittävän pieniä välitavoitteita, jota matka tuntuu mielekkäältä. Asennetta siihen, että olet päättänyt onnistua ja tarvittaessa sinnikkyyttä aloittaa uudelleen.

Sekä lopuksi sitä ensimmäistä päätöstä lähteä liikkeelle ja unohtaa muiden mielipiteet siitä, mikä se sinun omannäköinen elämäsi on.

Anu Kaasalainen
Insinööriliiton urahallinta-asiamies