Insinööri-lehti

Aluevaaleissa tunnen, kuinka vauhti kiihtyy

Aluevaalit olivat ja menivät. Oikeastaan ainut muutos oli vasemmistoliiton nousu vihreiden edelle. Voitolla on tunnetusti monta innokasta isää tunnustamassa, tappiolla on vain äitinsä. Kiinnostavaa nähdä, miten vihreät yrittää palauttaa itsensä voittokantaan.

Aluevaaleissa jouduttiin tekemään kampanjat laskevaa äänestysaktiivisuutta vasten, yrittää saada äänestäjät liikkeelle. Puolueiden kampanjoissa oli lähinnä kyse siitä, miten saada kesäkuun kuntavaaleissa puoluetta äänestäneet äänestämään puoluetta uudestaan.

Keskusta onnistui siinä 100-prosenttisesti. Puolue sai jopa 1 027 ääntä enemmän kuin kuntavaaleissa.

Äänestysaktiivisuus jäi odotetusti alle 50 prosentin, minkä voi olettaa vaikuttaneen perussuomalaisten vaisuhkoon menestykseen. Perussuomalaiset on enemmän eduskuntavaalien puolue.

Seuraavissa vaaleissa on eri meininki.

Kokoomus oli valtakunnallisesti suosituin puolue ja sai kuntavaalien tavoin ainoana puolueena yli 20 prosentin kannatuksen. Keskusta sai eniten aluevaltuutettuja ja oli suosituin yhdeksällä hyvinvointialueella. SDP oli suosituin neljällä hyvinvointialueella.

RKP saavutti ehdottoman enemmistön Pohjanmaan hyvinvointialueen päätöksenteossa (33/59). Hejsan, hoppsan, falleralleraa!

Vaikka aluevaaleista ei voi tehdä oikein mitään johtopäätöksiä eduskuntavaalien suhteen, niin yksinkertaisena sormiharjoituksena voidaan laskea, mitä aluevaalien tulos olisi tarkoittanut kansanedustajina eduskuntavaalien vaalipiireillä.

Kokoomus olisi saanut 43 edustajaa, keskusta 38, SDP 36, perussuomalaiset 20, vasemmistoliitto 13, vihreät 11, RKP 9, kristillisdemokraatit 5 ja Liike 1. Eli yhteensä 176 edustajaa.

Eipä tuosta paljon kostu. Seuraavissa vaaleissa on kuitenkin ihan eri meininki.

Jos jonkin johtopäätöksen haluaa tehdä, niin kannattaa seurata, miten puolueet muuttavat omaa strategiaansa kuluvan vuoden aikana, vai muuttavatko ollenkaan.

Joidenkin puolueiden on yksinkertaisesti pakko muuttaa. Jos tekee samat asiat uudestaan, niin on turha odottaa erilaisia tuloksia.

Jussi Salonranta
Insinööriliiton johtava asiantuntija