Insinööri-lehti

Verohallinnosta, päivää!

Täytyy vissiin lopettaa televisiouutisten katsominen tykkänään, kun niistä ei nykyään tule kuin vihaiseksi. Viikolla uutisissa kerrottiin, että verokarhu aikoo ryhtyä torjumaan harmaata taloutta iskemällä kyntensä aikapankkeihin.

Jos joku ei tiedä, aikapankit ovat modernin maailman muunnos vanhanaikaiselle naapuriavulle. Nettiin on ilmestynyt eri puolille Suomea sivustoja, joilla ihmiset tarjoavat omaa aikaansa ja taitojaan toisten käyttöön ja samalla pyrkivät saamaan apua oman arkeensa.

Lyhyesti sanottuna systeemi toimii jokseenkin niin, että Virtasen mummo käy kastelemassa Sieväsen kukkasia ja tarvittaessa vaihtaa ruukkuihin mullat, vastapalvelukseksi Sievänen huolehtii keväisin ja syksyisin Virtasen mummon vanhan Opelin renkaanvaihdot.

* * *

Aina valpas verottaja on havainnut tässä piilevän yhteiskunnallisen ja kansantaloudellisen epäkohdan. Vaikka systeemissä ei raha liiku, verottajan mielestä vaihtotyölle on määriteltävä joku arvo ja siitä on maksettava asianmukaiset verot.

Tämän ilouutisen meille kertoi alkuviikosta joku televisiouutisiin raahattu harmaan talouden torjunnan erikoisyksikön systeemisuunnittelija.

Sanattomaksi vetää, kerta kaikkiaan! Verohallinto on tosiaan löytänyt todellisen viisasten kiven ja julkisen talouden tasapainottamisen sammon.

Globaalissa virtuaalirahan bingolotossa pyörii ympäri maailmaa miljardeja ja miljardeja verottajan ulottumattomissa olevia euroja, dollareita ja muita valuuttoja, ja Suomessa harmaan talouden torjuntaa aloitellaan etsimällä keinoja vaihtotyön verottamiseen.

* * *

Harmaan talouden torjunnan tärkeyttä yhtään väheksymättä Suomessa näyttää verolle joutuvan kaikki, mikä vähänkin liikkuu. Viime kesänä verolle olivat joutua pullojen kerääjät, nyt naapuriavun antajat, mitä seuraavaksi? Marjanpoimijat, sienestäjät, harrastekalastajat vai urheiluseurojen talkoolaiset?

Logiikkaa puheiden, tekojen ja suunnitelmien välillä on vaikea löytää. Pitäisi olla yhteisöllinen, auttaa mummoa mäessä, tukea nuorten harrastustoimintaa ja vaikka mitä, mutta hallinto pitää huolen siitä, että keppiä tulee pyöränpinnojen väliin tasaiseen tahtiin.

Tässä tulee joutilaille vielä toistaiseksi verottajan ulottumattomissa oleva ilmainen neuvo. Olkaa nyt herran tähden tekemättä yhtään mitään, ettette vaan tee mitään väärää ja laitonta.

* * *

Nyt Sievänen lähtee viettämään juhannusta siskon mökille. Tarkoitus on grillaamisen ja saunomisen lomassa tyhjentää mökin ja rantasaunan vesikourut lehdistä ja muusta roinasta, kun siskonmies ei huimaamisen takia pysty nousemaan ensimmäistä tikarappua ylemmäs.

Ja verottajalle vaan tiedoksi, että vastapalvelukseksi siskonmies on luvannut katsoa Sieväsen aina reistaavia auton sähkövehkeitä.

Että tervetuloa vaan harmaan talouden torjunnan yksikön agentit rantapusikkoon arvioimaan sukulaisavun rahallista arvoa, etteivät vaan jää verot maksamatta.