Insinööri-lehti

Synkkää on

Vanha Nieminen tuli työviikon päätteeksi kahvikoppiin ja kysyi, mikä on tämä Black Friday, joka on tullut jo kotvan aikaa vastaan joka nurkan takaa. Sen verran on kielimiehiä, että tiesi sanaparin olevan suomeksi musta perjantai.

Joku valistunut osasi hänelle vastata, että kyse on kaupan kampanjasta. Tavara käy tähän aikaan vuodesta kaupaksi vähän nihkeästi, joten Black Friday´lla ja kunnon alennuksilla pannaan kuluttajiin vähän vauhtia.

Sama lähde tiesi kertoa, että tämäkin hullutus on rantautunut Suomeen Amerikasta, kuten Halloween ja Valentine´s Day, tutummin ystävänpäivä.

***

Asiaa hetken aikaa porukalla makustelimme ja tulimme siihen tulokseen, että Amerikan lisäksi päiviä yhdistää jonkin sortin kaupallisuus. Black Friday on vain keino aloittaa joulumyynti näkyvästi ja hyvissä ajoin ennen joulua.

Vähän sellaista henkeä kahvikopilla oli, että Black Friday on ihan hyvä juttu. Tulee kerrankin ostettua osa joululahjoista ajoissa, ja halvalla. Nieminen oli totta kai eri mieltä. Piti kampanjaa nimeä myöten Suomen oloihin täysin epäonnistuneena.

– Mikä ihmeen musta perjantai? Täällähän on sysimustaa, pimeää ja synkkää koko syksy, ei vain yksi perjantai, kuului perustelu.

***

Synkkyyttä on ollut myös saaristolaisten mielissä. Eikä ihme. Liikenneministeriö on kaikessa viisaudessaan ryhtynyt puuhaamaan saaristoliikenteeseen kokeilua, jossa saariston vakituisille asukkaille lätkäistään yhteisaluksissa 10–15 euron lippu, ja rahtimaksut päälle.

Liikenneministeri Anne Bernerin mukaan kyse on palvelujen kehittämisestä. Kun julkisesta palvelusta tulee maksullista, tehdään samalla tietä yksityisille kilpailijoille, joiden tulon uskotaan automaattisesti parantavan saaristolaisten palveluja.

Nähtäväksi jää, miten asiassa käy. Sieväsen mielestä asiassa on kaksi vaihtoehtoa. Jos maksu tulee, saaristossa on jatkossa entistä vähemmän vakituisia asukkaita. Tämä tietää entistä huonompia palveluja kaikille, myös matkailijoille.

Toinen vaihtoehto on, että idioottimaiselta tuntuva kokeilu haudataan vähin äänin, kuten muutamat muutkin hallituksen aikeet ja esitykset.

***

Mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin: Guggenheimilla pyyhkii hyvin. Helsingin kaupunginhallitus päätti puoltaa kohumuseon rakentamista, vaikka yksityisen rahoituksen saaminen hankkeeseen on levällään kuin entisen työkaverin Kenosen eväät.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee Helsingin kaupunginvaltuusto ensi viikon keskiviikkona. Koska tilanne on äärimmäisen jännittävä ja hanke mielenkiintoinen, mekin järjestimme viikon päätteeksi museon rakentamisesta suljetun lippuäänestyksen.

Vanhana vaalitoimitsijana Nieminen jakoi kaikille paperilapun, johon piti laittaa iso G, jos kannattaa museon rakentamista. Äänet laskettiin, mutta vaalin tulos jäi hämärän peittoon. Kaikki olivat äänestäneet tyhjää.