Insinööri-lehti

Superia kerrakseen

Työmaalla viikolla puhuimme, että media on taas tehnyt kaikkensa ladatakseen tulevaan viikonloppuun poliittista latausta. Ovat nimenneet ajankohdan oikein politiikan superviikonlopuksi johtuen siitä, että neljä puoluetta pitää viikonloppuna puoluekokouksensa.

Vanha Nieminen innostui alkuviikon kahvipöytäkeskusteluistamme niin paljon, että oli torstai-iltana omalla ajallaan perehtynyt viikonvaihteen puoluekokousten agendaan. Miehen analyysi oli varsin tyly:

– Vain kokoomuksen puheenjohtajavaalia voi yhteiskunnallisen merkittävyyden suhteen verrata tämän päivän Metallin valtuuston kokoukseen, jossa lopullisesti ratkaistaan kilpailukykysopimuksen kohtalo. Niin että se siitä superviikonlopusta, hän lausui.

* * *

Perusteluja totta kai vaadittiin. Ja niitähän tuli kuin apteekin hyllyltä. Kokoomuksen puheenjohtajavaalilla on vaikutusta valtakunnan politiikkaan. Jos Alexander Stubb häviää, Sipilän hallituksessa ministerien naamat alkavat vaihtua.

Niemisen mukaan Lappeenrannan kokous on muilta osin rutiinikokous vailla nousuja ja laskuja. Kun tiukaksi tiedetty puheenjohtajavaali vie kaiken huomion, muut asiat eivät kiinnosta juuri ketään.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokouksen Nieminen miltei sivuutti toteamalla, että kyse on sittenkin ”opposition marginaalissa olevan pienen kielipuolueen kokouksesta”.

– Ja mitä kyseisen puolueen puheenjohtajataistoon tulee, ehdolla olevien nimet ovat minulle liian vaikeita lausuttavaksi, hän ilmoitti.

* * *

Oulussa kokoontuvan Vasemmistoliiton kokouksen mielenkiinto puolestaan lässähti jo viikolla, kun neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tulos pakotti Aino-Kaisa Pekosen ja Jari Myllykosken ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja luopumaan kisasta.

– Se punavihreä Anderssonin flikka johtaa puoluetta seuraavat vuodet, Nieminen tuhahti ripaus happamuutta äänessään.

Kaikki me tiesimme, että mies oli koko kampanjan ajan sympatisoinut ay-siiven Myllykoskea. Ymmärtäähän tuon, samoilla SAK:n kursseilla käyneet toverit.

* * *

Keskustan puoluekokouksessa Niemistä kiinnosti etukäteen se, tuleeko omaan puoluettaan puuhaava kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen paikalle vai ei.

– Ei kuulemma tule, joten sekin kokous oli siinä. Matti Vanhanen on etukäteen junailtu puolueen presidenttiehdokkaaksi, puoluesihteeriehdokkaiden nimet olivat minulle tuiki tuntemattomia ja minkään puolueen varapuheenjohtajavaali ei ole minua koskaan hetkauttanut, kuului tuomio.

Niemisen suositus oli, että käyttäisimme perjantai-illan saunaillan politiikan pohtimisen sijasta jalkapallon EM-kisojen puntaroimiseen.

– Joten, forza Italia, mies huudahti käsi pystyssä. Saunaillan agenda oli saman tien sovittu.