Insinööri-lehti

Myydään siemenperunatkin

Voitte arvata, että työmaalla on viikon aikana puhuttu sähköverkkoyhtiö Carunan innoittamana muun muassa kohtuudesta, valtion omistajapolitiikasta, verosuunnittelun ja veronkierron hiuksenhienoista eroista ja niin edelleen.

Pontimena keskusteluille on tietenkin ollut Carunan ilmoitus nostaa tuntuvasti sähkön siirtohintoja. Lasku lankeaa kuluttajan maksettavaksi, kuinkas muuten. Ja summa ei ole pieni. Kuuleman mukaan rahaa tarvitaan investointeihin; firma aikoo laittaa rahaa verkkoihin 200 miljoonaa euroa useiden vuosien ajan.

Niinpä niin. Kyllä me työmaakopilla tämän juuri ja juuri ymmärrämme, mutta siihen se tuntui loppuvan.

***

Vanha Nieminen palautti mieliin, että hän ei aikanaan hyväksynyt eikä ymmärtänyt, miksi Kataisen hallitus antoi Fortumille luvan kaupata sähkönsiirtoverkkonsa ”ylikansallisille sijoittajaspekulanteille”.

– Suomalaisista omistajistahan siinä yhteydessä kovasti puhuttiin, ostajan nimestäkin taisi löytyä sana Suomi, mutta nyt lehdissä lukee, että rahavirroista ja omistuksista ei tiedä Forssan Erkkikään. On konsernia Alankomaissa, holdingyhtiötä Suomessa, voitoilla maksetaan kanadalaismummojen eläkkeitä, voitto kyllä tehdään, mutta veroja ei viitsitä maksaa Suomeen edes kahta prosenttia.

– Kyllä siinä kuulkaa tällä menolla suomalainen omakotitaloasuja saa töitä tehdä ja veroja maksaa entistä enemmän, jos tuottavaa ja tärkeää kansalaisomaisuutta myydään kuin viimeistä päivää elettäisiin, Nieminen vaahtosi.

***

Monenlaista keskustelua asian ympärillä kävimme. Torstaina kävi ilmi, että Niemisen kotiseudun pienehkö sähköyhtiö on nostanut siirtohintoja Carunaakin enemmän.

Jonkun nuoremman älypään piti tietenkin mennä asian laitaa Niemiseltä tiukasti tivaamaan, ja vielä päivänä, jolloin miehen viikko sitten lausumalta Väyrys-profetialta suli pohja pois.

– Mulla on kuule nulikka edelleen mökki niillä seuduilla. Siellä on viime vuosina ollut sen verran paljon kovia syys- ja talvimyrskyjä, että sähköverkko on mennyt huonoon kuntoon. Jatkuvasti pitkiä sähkökatkoja, pakko on saada linjat kuntoon. Ja se vaatii poika rahaa, Nieminen vastasi ja mulkoili kysyjää alta kulmien.

***

Kun Väyrysen ilmoitus uuden puolueen perustamisesta tuntui Niemistä tosissaan painavan, Sievänen rohkaisi perjantaina mielensä ja otti asian vaivihkaa miehen kanssa kahdestaan esille. Hämillään ja eksyksissä tuntui kilpailevan puolueen veteraani tosiaan olevan.

– Oikeassahan se Paavo tavallaan on, ei siinä mitään. Ei me tuon euron kanssa pitkään pärjätä ja itsenäisyydenkin kanssa on vähän niin ja näin, mutta ei politiikassa noin toimita.

– Puolueen kunniapuheenjohtaja ja kaikki. Niin että kyllä Väyrynen nyt viimeisen temppunsa teki. Minulta ei enää heru ymmärrystä, ei teetä eikä sympatiaa, Nieminen runoili.