Insinööri-lehti

Mihinkään ei voi luottaa

Sievänen on perusliberaali ihminen, mutta joku raja se on vapaamielisyydelläkin. Raja ylittyi tällä viikolla, kun Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijaelin ilmoitti päättäneensä, että jatkossa on aivan sama, kirjoittaako alkaa tehdä vai alkaa tekemään.

Kuulostaa pieneltä asialta – tai ”kielen järjestelmän kannalta pienestä yksityiskohdasta, kahden samaa merkitsevän muodon vaihtelusta”, kuten lautakunta suositustaan perustelee – mutta ei se Herra paratkoon niin ole.

Meitä on kuulkaa tässä maassa satojatuhansia varttuneita kansalaisia, jotka ovat korvat punaisena kuunnelleet äidinkielenopettajan haukkuja juuri tästä asiasta. Ja nyt joku lautakunta ykskaks päättää, että ihan oikeinhan se tuleva insinööri kirjoitteli jo muutama vuosikymmen sitten, vaikka silloin väärin menikin.

Vähemmästäkin menee sekaisin!

* * *
Erityisen pahoillaan Sievänen on edesmenneen äidinkielenopettajansa neiti Virkkusen puolesta. Jos Virkkunen eläisi, niin aivan taatusti olisi tällä viikolla kääntynyt haudassaan, sen verran leväperäistä on ollut kotimaisen kielipoliisin toiminta.

Hän oli muuten jämäkkä ja tarmokas nainen, tiesi mitä puhui. Oppituntien aikana tulivat selväksi kaksoispassiivin vaarat ja possessiivisuffiksien välttämättömyys pilkkusäännöistä puhumattakaan. Oi niitä aikoja!

Kotimaisten kielten keskuksessa vapaamielisyys tuntuu leviävän sellaista vauhtia, että Virkkusen ja muiden äidinkielenopettajien opeista on pian jäljellä vain kalpeat muistot. Ja se ei ole hyvä asia, kun katsoo nykynuorten kykyä tuottaa selkeää ja ymmärrettävää suomea. Ruuvia pitäisi kiristää, ei löysätä!

* * *

Sievänen kävi oikein lukemassa lautakunnan suosituksen perustelut, joissa muun muassa seisoo, että kieleen ja kielenkäyttöön liittyy myös asenteita ja mielipiteitä. Näinhän se on, ei siinä mitään, mutta seuraava perustelu menee jo yli hilseen.

Lautakunta nimittäin ilmoittaa olevan suuri ja kasvava joukko suomalaisia, joiden mielestä alkaa tekemään on tyyliltään neutraali muoto. Ja koska tämä porukka ei kouluopetuksesta huolimatta ole omaksuneet kirjoitetun kielen normia, tätä aikaisemmin virheellisenä pidettyä muotoa näkee entistä enemmän huolitelluksi tarkoitetuissa teksteissä.

Sievänen tulkitsee asian niin, että suomen kielen oikeinkirjoitusta ratkotaan tästä eteenpäin demokratiasta johdetuin pelisäännöin. Kieliopissa se tarkoittaa, että jos kansasta löytyy tarpeellinen määrä oppimattomia ja omaan äidinkieleen välinpitämättömästi suhtautuvia kansalaisia, kielioppi taipuu vaikka minkälaiselle mutkalle.

* * *

No, vaahtoaminen sikseen, onneksi ovat olympiakisat. Ensimmäiset suomalaiset ovat jo kisoissa esiintyneet. Kisailme on ollut reipas, tiedä millainen mitalisade meitä kuun lopussa odottaa.

Sievänen veikkaa Suomeen aivan varmaa mitalia sunnuntaina, kun ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen säntää pikamatkalla ladulle ja alkaa hiihtämään ja ampumaan. Mitali on varma, jos hänen suksi luistaa ja tähtäimet on kohdallaan.

Ainakin me ollaan oltu siinä uskossa jo pitkään, että kultaa tulee.