Insinööri-lehti

Kuollut mies kummittelee

Teimme loppuviikolla sellaisen päätelmän, että maan hallitus voi tällä menolla hyvinkin saavuttaa, kukaties jopa ylittää asettamansa työllisyystavoitteet.

Iltalehdessä oli nimittäin torstaina juttu naisesta, joka oli kuollut, mutta TE-toimiston kirjoissa vainajalla oli edelleen työnhaku päällä marraskuun loppuun. Nainen oli saanut myös TE-toimistolta postia.

”Mikäli haluat jatkaa asiakkaana kauemmin jätä yhteydenottopyyntö.” Ei taida yhteydenottoa kuulua, sillä nainen on ollut kuolleena jo vuoden.

* * *

Omaisten kannalta tällainen tilanne on kertakaikkisen ikävä. Tietokatkosten piikkiin nämä yleensä menevät: mitä tiukempi tietosuoja, sitä vähemmän tieto kulkee eri viranomaisten ja muiden tahojen välillä.

Niemisen mielestä työvoimaviranomaisilla tietokatkoksia tuntuu olevan kuitenkin tavallista enemmän. Hän kertoi veljentyttärestään, joka oli ollut pari vuotta sitten vähän aikaa työttömänä, mutta saanut töitä keväällä 2016.

– No nyt kun hallitus keksi nämä kolmen kuukauden välien työttömille tehtävät haastattelut, veljenflikkakin sai kehotuksen varata aikaa sellaiseen. Olivat kovasti yllättyneitä, kun kuulivat, että työttömäksi luultu oli ollut jo toista vuotta hommissa.

* * *

Tietokatkos tähänkin tapaukseen Niemisen mukaan sisältyi. Joku oli unohtanut laittaa rastin ruutuun, tieto ei ollut siirtynyt paikasta a paikkaan b tai jotain muuta sellaista.

– Aika harvinaista sekin kuulemma oli ollut. Kovasti sitäkin ihmettelivät, etteivät olleet koko aikana ottaneet yhteyttä, vaikka nimi oli kirjoissa ja kansissa, Nieminen jatkoi.

Hänen mielestään pian alkaa olla perusteltua kysyä, kuinka paljon meillä niitä työttömiä oikeasti on, jos TE-keskuksen rekistereistä löytyy sekä töissä käyviä työttömiä että vainajia. Hallitusherrat tietenkin nauravat partaansa, kun työttömiä lähtee tilastoista, niin eläviä kuin kuolleita.

– Niin että se siitä digitalisaatiosta. Kuussa on käyty, mutta tällä menolla ollaan pian takaisin puussa, Nieminen kuittasi.

* * *

Muutakin huonoa uutista viikolle sattui. Osa nuorisosta oli kovasti murheissaan Cheekin lopettamispäätöksestä. Kun torstain kahvitunnilla aiheesta keskustelimme, Nieminen tietenkin kysyä rätkäytti, että mistä ihmeen Cheekistä te oikein puhutte.

Kun työmaan porukasta löytyy parikin kovaa herran fania, Nieminen sai oitis varsin kattavan tietopaketin lahtelaisen räppärin edesottamuksista vuosien varrelta. Lohdutuksen sanojakin kuulimme häneltä saman tien.

– Vai on kysymys niin nuoresta idolista. Se on kuulkaa itkupillit sellainen asia, että jos kaveri jaksaa puoletkaan siitä mitä esimerkiksi Katri-Helena tai Hector, niin sälli ehtii lopettaa ja aloittaa uransa vielä vähintään kymmenen kertaa.