Insinööri-lehti

Harmaa vuoden alku

Jos ajaa routa porsaan kotiin, niin pyhien loppuminen tekee saman työmiehelle. Eli pekkaset ja pakkaset on pidetty ja porukka on palannut takaisin työmaalle. Ja todettava on, että uusi vuosi ei ole kovin iloisissa merkeissä alkanut.

Kovasti olemme poikien kanssa päivitelleet ja surkutelleet Pariisin tapahtumia. Satiirista ja sananvapauden merkityksestä länsimaiselle demokratialle keskiverto insinööri tai kirvesmies ei ehkä ymmärrä aivan yhtä paljon kuin poliitikot, toimittajat ja tutkijat, mutta sen verran kumminkin, että tuomitsemme jyrkästi moisen hirmuteon.

Niin että kirjoittaa tai piirtää kynämies mitä tahansa, häntä ei ammuta rynnäkkökiväärillä tai millään muullakaan aseella. Eli Charlieita olemme, ihan jokainen.

* * *

Työrintamallakin uusi vuosi alkoi yhtä harmaissa merkeissä kuin vanha loppui. Kun raketit oli saatu ammuttua ja loppiainen vietettyä, ensimmäinen suomalaisfirma ilmoitti alkavista yt-neuvotteluista.

Kyseenalaisen kunnian vuoden 2015 ensimmäisistä yt-neuvotteluista vie energiayhtiö Teollisuuden Voima, tutummin TVO. Sähkön tuottaminen ydinvoimalla ja etenkin sen lisärakentaminen on niin huono bisnes, että uhattuna on 110 ihmisen työpaikka.

SAK:n laskelmien mukaan viime vuoden aikana yt-neuvotteluihin joutui yli 109 000 palkansaajaa ja noin 12 000 sai potkut. Jos asia ei olisi niin ikävä ja vakava, joku voisi lyödä vetoa siitä, ovatko alussa olevan vuoden luvut suuremmat vai pienemmät.

Sievänen ei vedonlyöntiin ryhdy, mutta toteaa, että isänmaan ja ihmisten kannalta on toivottavaa, että töitä riittää tänä vuonna mahdollisimman monelle.

* * *

Lähestyvistä eduskuntavaaleistakin ehdimme tänään kahvitunnilla muutaman sanan vaihtaa. Nieminen keskustelun taas kerran aloitti; oli nimittäin radiosta kuullut, että Talouselämä-niminen lehti oli kesän ja syksyn mielimittaustulosten perusteella laskeskellut, miten edustajapaikat huhtikuussa käytävissä vaaleissa puolueiden kesken jakautuvat.

Ei Nieminen tarkkoja lukuja tietenkään muistanut, ja kuka niistä sata päivää ennen vaaleja olisi edes kiinnostunut. Sellainen muistikuva Niemisellä oli, että joku puolue voitti roimasti ja toinen.

Niin, ja joku kolmas puolue yllätti ja hävisi vain vähän. Vai oliko niitä yllättäjiä kaksi, hän muisteli leukaansa hieroen.

* * *

Yhteiskunnallisesti valveutuneita kun olemme, emmehän me voineet näin tärkeässä asiassa näin hatarin tiedon lähteä viikonlopun viettoon. Sievänen kaivoi esiin joulupukin lahjaksi tuoman uuden tabletin ja löytyihän se sieltä, oikein tutkimalla tutkittu vuoden 2015 eduskuntavaalien paikkajako.

Lähemmän tarkastelun jälkeen tuomitsimme koko jutun lähinnä viihteeksi, joku oman puolueensa heikoista luvuista suivaantunut taisi jopa puhua tarkoitushakuisesta propagandajournalismista.

Oli niin tai näin, se hyvä puoli jutussa oli, että se innosti meitä lyömään ensimmäiset vedot eduskuntavaalien tuloksesta. Voittajakin on jo tiedossa; se on valtion viinamonopoli Alko, sillä lähes kaikissa vedoissa panos oli perisuomalainen kossupullo.