Insinööri-lehti

Aurinko nousee Tokiossa

Jos mediaa on uskominen, koko Suomi on murehtinut Rion olympiakisojen perin onnetonta menestystä. Onhan se kieltämättä ennakko-odotuksiin ja urheilujohtajien puheisiin suhteutettuna yksi pronssinen lätkä aika vähän, mutta minkä teet, kun enempää ei herunut.

Perisuomalaiseen tyyliin kuuluu, että syyllisiäkin on etsitty. Ja niitähän on löytynyt. Ovea on näytetty ainakin Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Niemiselle ja olympiakomitean asettaman huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoskelle.

Urheilukolumnisti Petteri Sihvonen halusi jakaa vastuuta huonosta kisamenestyksestä hieman laajemmalle ja nimesi syyllisiksi akateemiset perheenäidit. Perheiden lemmikkieläimet on sentään ymmärretty jättää rauhaan.

* * *

Työmaan kahvikeskusteluissa syyllisten etsiminen on jäänyt taka-alalle. Katseet on käännetty seuraavaan olympiadiin ja vuonna 2020 siintäviin Tokion kesäkisoihin. Puheissa on ollut läsnä vahva menestyksen maku, oikein toimien mitalisade on varma.

Mikä parasta, kahvinryystämisen lomassa on hahmoteltu myös keinoja. Päädyimme siihen, että voivottelun ja äitien syyllistämisen sijaan kesäkisamenestystä on tavoiteltava matkimalla norjalaisten hiihtäjien valmennusmetodeja.

On nimittäin käynyt ilmi, että Norjassa on huippuhiihtäjiin pumpattu astmalääkkeitä kohtuullisen suruttomasti, oli astma tai ei. Jonkun norjalaisen urheilulääkärin mukaan kyse on eräänlaisesta ennaltaehkäisevästä terveystyöstä. Hengitystiet ovat tärkeitä, joten on parempi lääkitä niitä ikään kuin etukäteen, perustelut kuuluvat.

* * *

Norjalaisten urheilulääkärien ajatuskulkua mukaillen kehittelimme kahvikopilla systeemiä, joka lähtee siitä, että voi se suomalaisurheilijakin sairastua urheilu-uransa aikana ja sen jälkeen vaikka mihin.

Esimerkiksi kohonnut verenpaine on hyvin yleinen sairaus suomalaisilla. Jos ovat hengitystiet ihmiselle tärkeitä, niin on sydänkin. Otetaan siis norjalaisten vinkistä vaarin ja syötetään keskittymiskykyä ja tarkkuutta vaativien lajien urheilijoille etukäteen vaikka beetasalpaajia ennakkoon ja kunnolla.

Ennaltaehkäisevän terveystyön sivutuotteena saamme esimerkiksi Tokion ammuntapaikalle suomalaisen pistoolimiehen, joka on niin rauhallinen, ettei hänellä liiku juuri muuta kuin silmät ja liipaisinsormi.

* * *

Ja erilaisia lihassairauksia voi tyrmätä ennakolta kiellettyjen anabolisten aineiden avulla. Saadaan painimolskille ja nyrkkeilykehään vähän massaa ja voimaa.

Eikä se tähän jäänyt. Loppuviikolla meillä oli pitkä lista sairauksia, joiden tehokkaalla ennakkoon ehkäisemisellä pystymme luomaan Tokioon mitaliehdokkaita lähes lajiin kuin lajiin.

Kaikille lukijoille tiedoksi, emme me tosissamme olleet. Sieväsen työmaakopilla antidopingtyö jatkuu entiseen malliin, urheilussakin pitää mennä kestävällä tavalla ihmisen terveys edellä.

Halusimme vain osoittaa, kuinka ontuvia ovat norjalaisten selitykset astmalääkkeiden käytön osalta. Ei ole ihan tervettä ja rehellistä meininkiä vuonojen maassa, ei.