Insinööri-lehti

Vastaukset lehden 1/2020 kysymyksiin ja kakuroon

1. Tämä edelleen suosittu kodinkone lanseerattiin vuonna 1969. Gerard C. Smitin suunnittelemat koneet on alusta pitäen valmistettu ja testattu käsityönä. Mikä tuotemerkki on kyseessä?

Vastaus: Moccamaster-kahvinkeitin. Sitä valmistaa hollantilainen Technivorm, joka on pitänyt kahvinkeittimien tuotannon Hollannissa. Design-klassikko on säilyttänyt muotokielensä pitkälti samanlaisena vuosikymmeniä.

 

2. Suomalaiskirjailija Pajtim Statovcin teos Tiranan sydän oli viime vuonna National Book Award -palkintoehdokkaana Yhdysvalloissa käännöskirjojen sarjan finaalissa. Mikä on kirjan englanninkielinen nimi?

Vastaus: Crossing. Kyseessä on Statovcin toinen kirja. Hänen ensimmäinen kirjansa on Kissani Jugoslavia (2014) ja tuorein Finlandia-palkittu Bolla (2019). Statovcin kirjojen käännösoikeuksia on myyty yli 20 kielialueelle.

 

3. Muurahainen on kuution muotoisen kappaleen kärjessä. Kuinka pitkä on lyhin reitti kuution vastakkaisella puolella olevaan kärkipisteeseen, kun kuution särmän pituus on yksi metri?

Vastaus: Vastaus saadaan helpommin, kun kuutio levitetään tasoon.