Mikä yhdistää Rovaniemeä, insinööriopiskelijoita ja Duudsoneita? Vastaus on Insinööriopiskelijapäivät vuosimallia 2014. Tänä vuonna Insinööriopiskelijapäivien 24-vuotisella taipaleella tehtiin historiaa, kun tapahtuma vietiin niin pohjoiseen kuin mahdollista eli Insinööriopiskelijaliiton pohjoisimmalle paikkakunnalle Rovaniemelle.
Avajaiset Duudsonien malliin
– Olen melkein valmis rakennustekniikan insinööri. Opiskeluaikana keskityin luomaan taloja, sittemmin olen suunnannut tarmoni niiden tuhoamiseen, kertoi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennustekniikkaa opiskellut Jarppi.
Duudsonien Jarppi ja HP viihdyttivät juhlakansaa perinteisillä tempuillaan. Ilmatykillä ammuttiin mahaan ja kuminauhalla naamaan, paperit niitattiin kieleen ja tikkatauluksi päätyi Jarpin maha. Yleisö pääsi osallistumaan showhun yhteislaulun, tukkihumalan ja pyykkipoikatempun muodossa. Jälkimmäisessä lavalla olleet vapaaehtoiset kiinnittivät kasvoihinsa kymmenen pyykkipoikaa, flirttailivat yleisölle ja lopuksi irrottivat pyykkipojat ravistelemalla.
Viralliset tervehdykset
Rovaniemeläinen kansanedustaja Heikki Autto avasi Insinööriopiskelijapäivät ja toi myös kaupungin tervehdyksen juhlakansalle.
– Suomi on rakennettu insinöörityöllä ja myös tuleva menestys tulee insinööreistä, Autto sanoi ja sai juhlakansalta kiitokseksi suuret aplodit.
Insinööriliiton koulutusyksikön johtaja Hannu Saarikangas toi puheessaan esiin huolen valtiovallan suunnittelemien kiristysten vaikutuksista opiskelijoihin.
Lavalle nousi myös vuoden vaihteessa toimintansa aloittaneen Suomen uusimman ammattikorkeakoulun, Lapin amk:n, vararehtori Reijo Tolppi.
– Tämä kaupunki on poltettu jo kerran vuonna 1944, älkää tehkö sitä uudelleen, Tolppi veisteli ilomielisille insinööriopiskelijoille.
Päivä eteni perinteisissä merkeissä
Insinööriopiskelijapäivien yhteydessä järjestettiin perinteinen Tekniikka ja X –kilpailu. Mittelössä haetaan nokkelaa keksintöä, joka yhdistää tekniikan ja vuosittain vaihtuvan teeman eli X:n. Tänä vuonna X oli pari muuttujaa.
Voittajaksi valittiin porilaisten Helvatan kone. Palkittu kone annostelee mukiin juomaa, jos käyttäjä osaa vastata oikein kahteen koneen esittämään kysymykseen.
– Voittajan valinnassa painotettiin kekseliäisyyttä, vaikeusastetta, nokkeluutta ja teeman toteutumista, kertoi IOL:n puheenjohtaja Marjut Lehtinen, joka oli mukana arviointiraadissa.
Avajaisten jälkeen viihdykettä tarjosi rastikisa, jossa muun muassa laulettiin karaokea, esitettiin pantomiimia ja tehtiin still-kuvia. Rastikisan voitto meni Rovaniemelle, joukkueelle nimeltään LEGEN…wait for it…DARY. Iltabileissä seitsemänsatapäisen juhlakansan lanteet pisti liikkeelle Grooving High Allstarts.
Teksti ja kuvat: Ulla-Mari Pasala, Insinööriliitto