Ulkomaille töihin -koulutus Oulussa täyttyi kiinnostuneista.
Koulutukseen osallistunut Ulla-Maija Romo piti päivää antoisana.
Juttua riitti myös kahvitauolla puitavaksi.
Insinööri-lehti

Urakoulutuksesta eväitä ulkomaille lähtijöille

Moni miettii jossain vaiheessa uraansa työskentelyä ulkomailla. Oulussa marraskuun puolessa välissä järjestetyssä koulutuksessa käytiin läpi ulkomaille hakeutumiseen liittyviä käytännön kysymyksiä.

Oulun seudulla tekniikan alan työt ovat viime vuosina vähentyneet. Sen sijaan esimerkiksi Norjasta on jo jonkin aikaan viestitetty, että maassa on pulaa insinööreistä. Ei siis ihme, että kurssille ilmoittautuminen täyttyi muutamassa päivässä. Tosin osallistujia kiinnostaneet kohdemaat eivät rajoittuneet pohjoiseen, vaan harkinnassa oli maita kaikilta mantereilta.

Kurssille osallistunut Ulla-Maija Romo muuttaa tammikuussa Berliiniin. Tavoitteena on löytää töitä biotuotannon alalta, tutkimus- ja kehitystyön parista. Varsinainen haku on vielä edessä.

– Suomalaisilla on yleisesti ottaen hyvä maine Saksassa. Mutta heikko kielitaito voi hidastaa työn saamista, Romo pohtii tulevaa työnhakuaan.

Hän pitää Saksaa ja Pohjoismaita hyvinä ensiaskeleina maailmalle, sillä työskentelykulttuuri näissä maissa on lähellä omaamme. Tällä hetkellä häntä mietityttävät eniten muuttoon liittyvät järjestelyt.

– Kaikki pitäisi huomioida ja saada kuntoon niin, ettei Suomeen jää hoitamattomia asioita, joiden järjestäminen ulkomailta voi olla hankalaa.   

Selvitä etukäteen ja valmistaudu

Ulkomailta työtä hakiessa pätevät normaalit työnhakuun liittyvät säännöt. Hakemuksen sekä CV:n pitää olla kunnossa ja haastatteluun on valmistauduttava. Ulkomaista paikkaa hakiessa selvitystyötä on syytä tehdä etukäteen huolella. Yritykseen perehtymisen lisäksi on mietittävä erilaisia kulttuurisia tekijöitä.

– Meillä on Suomessa tapana olla hyvin asiakeskeisiä eli menemme kursailematta suoraan asiaan. Mutta Pohjolasta poistuttaessa suhdekeskeisyys lisääntyy. Asian lisäksi ollaan kiinnostuneita ihmisestä, jonka kanssa keskustellaan, urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen sanoo.

Small talk -taitoja kannattaakin harjoitella ennen haastattelua. Lisäksi hierarkiarajat ovat monessa maassa Suomea jyrkemmät, mikä vaikuttaa työntekoon ja kanssakäymiseen.

Palkasta neuvotteleminen on vaativaa aina, mutta ulkomaille hakeutuminen tuo siihen vielä lisää haastetta. Palkkaa on arvioitava suhteessa sen ostovoimaan, etukäteen on otettava selvää myös kohdemaan elinkustannuksista.

– Laskelmat on syytä tehdä tarkkaan. Palkalla pitää pystyä kattamaan mahdollisesti myös uusia kustannuksia, jotka meillä on hankittu verovaroin tai työnantajan maksamana, Utriainen tähdentää.

Asiat kuntoon ennen lähtöä

Hakeutuva työntekijä tekee ulkomaisen työnantajan kanssa paikallisen sopimuksen, jolloin työsuhteen ehtoihin sovelletaan paikallista lainsäädäntöä. Palvelupäällikkö Jemina Fabritius korostaa, että työsopimusta laadittaessa kannattaa välttää pelkkiä viittauksia lain määräyksiin. Työsuhteen ehdot tulisi sopimuksessa kirjoittaa auki.

Työpaikkaan liittyvien järjestelyjen lisäksi lähtijän on selvitettävä monia viranomaisasioita Suomessa.

– Kelaan pitää ilmoittaa ulkomaille lähdöstä ja sitä kautta selvittää sosiaaliturvaan ja sairaanhoitoon liittyvät seikat. Eikä verottajaakaan saa unohtaa, sillä kaikki ulkomailla ansaitut tulot pitää ilmoittaa myös Suomen verottajalle, Fabritius kertoo.

Hän kehottaa olemaan yhteydessä kassaan työttömyysturvaa koskien ja selvittelemään hyvissä ajoin myös eläkkeen kertymiseen liittyvät seikat.

Teksti: Minna Virolainen, Insinööriliitto
Kuvat: Seija Utriainen, Insinööriliitto