TIO:n maskotti Toni-possu kunniakierroksella ennen kilpailun alkua.
Renkaista tehtyä rataa rakennettiin muutaman tunnin ajan tapahtumapäivänä.
Joukkueet valmistautuvat varikolla ensimmäiseen lähtöön.
Insinööri-lehti

Turun PGP-kisassa ei jarruteltu

Turussa otettiin viime viikolla varaslähtö vappuun Turun Insinööriopiskelijat TIO:n järjestämässä Polkuauto Grand Prix -kilpailussa Varvintorilla. Tapahtumalla on pitkät perinteet, sillä se järjestettiin tänä vuonna jo seitsemättätoista kertaa.

Kilpailuun osallistuvat joukkueet ovat pääasiassa Turun seudun opiskelijayhdistyksiä ja ainejärjestöjä.  PGP on yksi suosituimpia poikkitieteellisiä tapahtumia turkulaisten opiskelijoiden keskuudessa, sillä se kerää paljon osallistujia niin AMK:n kuin yliopistonkin puolelta.

– Tämä on sellainen leikkimielinen kisa siitä, mikä yhdistys on paras, TIO:n tapahtumavastaava Juuso Jokinen kertoo.

Kuningaskuskit löytyivät tällä kertaa Turun yliopiston biotekniikan ja elintarvikekehitys Nucleuksen riveistä. PGP:ssä ei kuitenkaan sijoituksia liikaa tuijotella, sillä tässä tapahtumassa kaikki ovat voittajia.

Kilpailu käydään nelihenkisillä joukkueilla, joihin kuuluu kaksi nais- ja kaksi mieskuskia. Polkijat ajavat vuorollaan polkuautoilla ensin yhden kierroksen, jonka jälkeen tulevat varikolle tankkaamaan.

Tankkauksessa on avustamassa varikkotiimi ja se tapahtuu juomalla puoli litraa nestettä pillillä. Varikkopysähdyksen jälkeen sama kuski polkee vielä toisen kierroksen ja palaa sitten varikolle päästämään seuraavan kuskin matkaan.

– Kannattaa muistaa, että polkuautoissa ei ole jarruja ja polkimet pyörivät hervottomasti, jos päästää jalat niistä irti. Etenkin tiukoissa kurveissa kannattaa pitää penkistä kiinni, ettei pääse kaatumaan, Jokinen vinkkasi kuskeille ennen lähtöä.

Keli ei tapahtumaa varsinaisesti suosinut, mutta se ei vähentänyt vauhdin huumaa tai haitannut hurjapäiden menoa. Musiikki pauhasi Varvintorilla ja juontajat pitivät yleisön ajan tasalla kisan käänteistä. Järjestäjillä oli myös sadeviittoja tarjolla.

– PGP on hauska ja erilainen tapahtuma kuin perusbileet. Ehdottomasti osallistumme myös ensi vuonna. Taktiikoita on jo alettu hiomaan kuntoon, Turun Yliopiston Kemistien joukkueen opiskelijat kertoivat.

PGP on TIO:n näyttävin ja isoin tapahtuma, jota oli tänäkin vuonna  järjestämässä ja rakentamassa noin sadan aktiivin joukko.

Teksti ja kuvat: Emma Ruotsalainen