Jähti-laiva on rakennettu 1800-luvun piirustusten mukaan.
Purjehtiminen houkutteli purjehtimaan insinöörejä useasta piiristä.
Sarven kalastajasaari on aiemmin ollut kolmensadan ihmisen koti.
Insinööri-lehti

Perinnelaiva kynti kalastajasaarelle

Yli kolmenkymmentä Insinööriliiton jäsentä seuralaisineen lähti viikonloppuna meriretkelle Jähti-perinnelaivalla.

Länsi-Pohjan Insinöörien tapahtumaan olivat tervetulleita kaikki liiton jäsenet. Sää suosi risteilyväkeä koko lauantain kestäneen purjehduksen Perämeren kansallispuistossa sijainneeseen Sarven saarelle. Aivan Ruotsin alueveden tuntumassa sijaitsee nyt ilman asutusta oleva aikoinaan yli kolmesataa ihmistä asuttanut kalastajasaari.

Länsi-Pohjan Insinöörit on järjestänyt ainutlaatuisella, 1800-luvun piirustusten perusteella tehdyllä Jähdillä reissuja aikaisemminkin.

– Nyt kun mietimme, mitä näyttää Meri-Lapista muiden jäsenjärjestöjen insinööreille, tuli laiva luontevasti mieleen, toteaa Kemin ja Tornion alueen yhdistystä johtava Sanna Hasa.

Insinööriliiton jäseniä kokoontui Kemin Sisäsatamaan aamuyhdeksäksi neljästä eri jäsenjärjestöstä.

– Kiva, että saimme näin laivan täyteen. Toivomme, että Länsi-Pohjan Insinöörien jäsenet löytävät tapahtumiin myös muille paikkakunnille, Hasa jatkaa ja kertoo, että keskusteluja jo käytiin eri tilaisuuksista erityisesti Oulussa ja Rovaniemellä.

Erikoisuus innosti

Suunnitteluinsinööri Jarmo Riihimäki Oulusta oli saapunut paikalle diplomi-insinööri vaimonsa kanssa.

– En ole aiemmin käynyt veneajelulla. Oulun Insinöörien nettisivuilla ollut tapahtumakuvaus kuulosti houkuttelevalta, ja päätimme lähteä, kun kerrankin oli tällainen mahdollisuus.

Kun paluumatkan aikana Riihijärveltä kysyttiin tunnelmia, hän kertoi viihtyneensä. Järjestelyt olivat onnistuneet, ja lohikeitto maistui.

– Kiva, kun tutustuu uusiin ihmisiin. Kyllä näihin mielellään osallistuu, Riihimäki totesi ja kehui vielä Jähti-laivan supliikkia kapteenia, insinööri Olli Ahosta.

Jähti-laivan risteily on yksi laajennetun piiritoiminnan tilaisuuksista. Pohjois-Suomessa loppuvuoden aikana on luvassa vielä insinöörien paintball-turnaus Sievissä, Mindfullness tunti Kajaanissa ja Fennovoimaan tutustumismatka Pyhäjoella. Laajennetun piiritoiminnan tilaisuuksia on tarkoitus jatkaa ensi vuonna koko Suomessa.

Teksti ja kuvat: Mikko Sormunen