Arto Suninen aloitti yritystalouden kouluttajana vuonna 1991.
Harri Leinonen ja Jukka Uusisalo olivat tyytyväisiä koulutukseen.
Kynällä ja taskulaskimella oli kurssilla käyttöä.
Insinööri-lehti talous

Kurkistus numeroiden taakse auttaa luottoa

Helsinkiläisen hotellin kokoushuoneessa ahertaa kolmisenkymmentä tietopalvelualan luottamusmiestä oman yrityksensä tilinpäätöstietojen kanssa. Paperien kääntely ja taskulaskimien naputtelu vaimenee tasaisin väliajoin edestä kuuluvaan opettajan kysymykseen.

Menossa on Tietoalan Toimihenkilöiden ja YTN:n yhteinen yritystalouden kurssi henkilöstöedustajille. Tilinpäätöksen ja tuloslaskelman numeroiden takana olevaan tietoon kurssilaisia perehdyttää Arto Suninen Arvotakojat Oy:stä.

Sunisen mukaan kurssin tavoite on antaa luottamusmiehelle riittävät valmiudet tarkastella oman yrityksen, kilpailijan tai vaikka tulevan työnantajan taloustilannetta itsenäisesti.

– Yritystalouden tuntemisesta on apua esimerkiksi yt-neuvottelutilanteessa. Perusasiat hallitsemalla voit tulkita ja tarvittaessa olla kriittinen työnantajan kertomia talouslukuja kohtaan sekä huolehtia siitä, että tilanteessa henkilöstön kannalta tärkeät asiat saavat riittävästi painoarvoa, hän sanoo.

Suninen on toiminut pitkään yritystalouden kouluttajana. Ensimmäisiä luottamusmiehiä hän koulutti Insinööriliiton toimeksiannosta vuonna 1991.

– Kursseja ja kurssilaisia on ollut näiden 23 vuoden aikana paljon, hän sanoo.

Paljon töitä ja harjoituksia

Kurssin aluksi Suninen ei lupaa kurssilaisille perinteistä verta, hikeä ja kyyneleitä. Sen sijaan luvassa on paljon töitä ja harjoituksia, yritysten tilinpäätösten ja tulolaskelmien analysointia, keskustelua kassavirrasta, mistä se oikein muodostuu.

Ensimmäisen tunnin aikana keskustellaan arvonlisäyksestä ja funktionaalisesta tulonjaosta. Lisäarvoa syntyy työn ja pääoman avulla. Henkilöstö tekee omalla työpanoksellaan arvonlisäystä, jaettavaa rahaa.

Henkilöstön eli työn osuus funktionaalisen työnjaon ”yhtälössä” ei ole yhdentekevä. Se, paljonko henkilöstö saa aikaan eli tekee rahaa, on muun muassa peruste nostaa palkkoja, toisessa ääripäässä kenties aloittaa yt-neuvottelut vedoten taloudellisiin syihin.

Sunisen muistuttaa pääoman ja työn suhteen vaihtelevan paitsi talouden suhdanteiden myös toimialojen välillä. Ne muun muassa vaikuttavat yritysten investointihalukkuuteen, -kykyyn ja -tarpeeseen sekä omistajille maksettaviin osinkoihin.

Suninen näyttää muutaman kalvon eri toimialojen ennusteesta. Niiden perusteella kokoushuoneessa istuvat luottamusmiehet työskentelevät alalla, jossa kasvu on edelleen kovaa; ennusteen mukaan 3 miljardin arvonlisäyksen raja puhkeaa ensi vuonna.

Hyvä kurssi

Toisena päivänä kurssilaiset ovat jo päässeet pitkälle oman yrityksensä tilinpäätöksen analysoinnissa. Porilaisen Modultekin luottamusmies Jukka Uusisalo ja virkaveli Kuopiosta, Harri Leinonen Softerasta pitävät kurssia ehdottoman hyödyllisenä.

– Kyllä täältä ilman muuta saa lisää työkaluja ja osaamista tutkia yrityksen talouslukuja. Minulle on syntynyt parempi kuva yrityksen tilanteesta. Siitä on varmasti hyötyä esimerkiksi yt-neuvotteluissa, Leinonen sanoo.

Uusisalon mukaan oman työnantajan tietojen analysointi tuo koulutuksen oman mausteensa. Hänen mielestään se auttaa näkemään numeroiden taakse ja hahmottamaan aikaisempaa paremmin, mikä on yrityksen todellinen tilanne.

– Kun näitä asioita on edellisen kerran pyöritellyt kauppaopistossa joskus 30 vuotta sitten, tällainen lähiopetus on hyvää ja tehokasta. Voi kysyä ja saa vastauksen saman tien, hän sanoo.

 

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto