Speksi on musiikki- ja tanssinumeroita sisältävää opiskelijateatteria. Tavallisesta teatterista poiketen yleisö pääsee ottamaan osaa esityksen kulkuun huutamalla ”Omstart”, jonka jälkeen edelliset tapahtumat esitetään uudelleen toisella tyylillä. Huudon perään voi antaa tarkentavan idean, esimerkiksi ”Omstart ruotsiksi”, jolloin edellinen kohtaus esitetään uudelleen ruotsiksi.
Speksikulttuuri on yleistä yliopistojen ja teknillisten korkeakoulujen ainejärjestöissä. Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Metka toi ensimmäisenä speksin amk-kentälle.
Järjestyksessään toisen amk-speksin järjestäminen alkoi viime vuoden toukokuussa pian ensimmäisen speksin näytösten jälkeen. Syksyllä vuorossa oli koe-esiintymiset ja esiintyjien valinta.
Edellisen vuoden projekti toimi pohjana, joten suunnittelu oli helpompaa. Virheistä oli kuitenkin opittu ja speksin markkinointi aloitettiin aikaisemmin.
Projektinhallinnasta hyötyä
Projektin vastaavana tuottajana toimiva Lauri Karhunen oli mukana myös edellisenä vuonna. Metropolian opiskelijoista koostuvassa speksitiimissä on opiskelijoita monelta eri alalta. Kukaan ei tee speksissä vain omaa juttuaan, vaan kaikki tehdään yhdessä tiiviissä porukassa ja hyvällä yhteishengellä.
– Mukana on monen eri alan opiskelijoita sairaanhoitajista insinööreihin ja tradenomeista kulttuurintuottajiin. Juuri tuo poikkitieteellisyys ja uudet kaverit ovat speksissä parasta
Rakennustekniikkaa opiskeleva Karhunen uskoo, että insinööriopintoihin kuuluvista projektinhallinnan kursseista oli hyötyä speksiä järjestäessä. Speksin myötä erilaisten ihmisten kanssa työskentely on tullut tutuksi, mistä on hyötyä työelämässä.
– Tuottajan roolissa seurasin, miten erilaiset ihmiset käyttäytyvät ja toimivat tietyissä tilanteissa. Sen myötä opin myös käsittelemään ihmisiä, tietää mitä kenellekin voi sanoa, ja mitä ei, Karhunen jatkaa.
Insinööriopiskelijoita luovissa rooleissa
Tämän vuoden speksi kantaa nimeä 9 elämää. Epäonnistuneiden treffien jälkeen Aimo Nieminen pohtii omaa elämäänsä. Syvälliset ajatukset ja kyseenalaisen terapeutin neuvot innoittavat Aimon perustamaan superryhmän, jonka tarkoituksena on hyödyntää ihmisten erilaisia kykyjä taistelussa pahuutta vastaan.
Speksin pääosaa, Aimoa, esittävä Aleksi Skantz oli mukana Metkan speksissä myös viime vuonna. Hyvä kokemus innosti kolmatta vuotta tietotekniikkaa opiskelevan Skantzin mukaan.
– On kivaa vaihtelua, kun pääsee käyttämään luovaa puolta, Skantz sanoo.
– Speksin myötä olen oppinut improvisointia ja nyt uskaltaudun heittäytymään yllättäviin tilanteisiin helpommin kuin ennen. Uskon, että tästä on hyötyä niin koulussa kuin työelämässäkin. Koulussa pidetään paljon presentaatioita ja olen saanut varmuutta esiintymiseen tämän kautta.
Lisätietoa speksistä.
Teksti: Heini Ristell, InsinööriliittoKuvat: Kosti Vanninen ja Heini Ristell